IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на електромобили Open Motor има интерес към България

Компанията е специализирана в производство и проектиране на шасита, които в последствие могат да бъдат надграждани

16:06 | 20.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Моделът NIKA. <em>Снимка: Open Motor</em></p>

Моделът NIKA. Снимка: Open Motor

Производителят на електромобили Open Motor (бившата компания OSVehicle, б. ред.) планира нови производствени мощности в Европа и проявява интерес за инвестиция в България, съобщават от Министерството на икономиката. По-рано днес зам.-министърът на икономиката Александър Манолев е разговарял със съоснователя на компанията Юки Лиу.

„България е една от 9-те държави членки на ЕС, които със Съвместна декларация са подкрепили приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа“, обясни Манолев и посочи, че през последните години се изпълнява национален план за насърчаване на електрическата мобилност.

Правителството разработва и Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност в България за периода до 2025 г. и хоризонт до 2030 г. 

„Налице е устойчива тенденция като отчитаме ръст от 243% при чистите електромобили и 718% при хибридите в периода 2012 – 2014 г.“, допълни зам.-министърът по време на срещата.

Електромобилите у нас обаче са под 1% от всички регистрирани автомобили.

Open Motors са специализирана компания в проектирането и производството на превозни средства с отворена рамка – шаси, което да позволи надграждането му, без да се налага смяната на колата, тоест превозни средства, които могат да бъдат надграждани.

Това е противоположно на философията в автомобилната индустрия, която предполага постоянно излизане на нови модели, които да заменят старите. Целта им е техните превозни средства да се ползват за много по-дълъг период като клиентите им просто заменят различни компоненти, за да отговарят те на променящите им се нужди, разказват от икономическото министерство.

Досега обявените проектите на компанията включват BusyBee, който е първият пътнически градски автомобил, построен на отворената платформа, FabCar, автомобил, представен на Fab10 в Барселона, който може да бъде построен изцяло във FabLab, както и "Maker's Car" - автомобили, създадени от производители с местни материали като тъкани и дърво, и NIKA, първият свързан автомобил, създаден специално, за да даде възможност за разработка на приложения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
KMETA
преди 6 години
Това на снимката е: 5 минути резил на пътя и пицата е доставена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още