IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи след Brexit в сферата на сигурността в ЕС?

Великобритания е сред страните, които предоставят най-много разузнавателни данни, включително и за терористични заплахи, коментират от Европол

18:30 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверие между Европейския съюз и Великобритания и след Brexit. Това бе основното послание, което участниците в дискусията „Отвъд Brexit – бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз“ изпратиха за това какво е нужно след излизането на Великобритания от общността в сектора на сигурността.

През тази година Европа стана свидетел на 25 терористични атаки, на разпространение на пропаганда в интернет и всичко това представлява най-голямата терористична вълна за Европа от десетилетия, коментира директорът на Европол Роб Уейнрайт.

В изказването си той включи и проблемите с мащабните кибератаки с искания за подкупи, които удариха редица страни през настоящата година, както и трудностите и предизвикателствата от миграцията, трафика на наркотици и хора и много други.

„Проблемът обаче се дефинира най-вече от трансграничния му характер, тъй като той преминава през границите на държавите, възползва се от нашите общества, от глобализацията на интернет и др.", каза той и допълни: „Именно затова той се нуждае и от трансграничен отговор“.

Европол има специална роля в свързването на полицейските общности и националните власти в Европа. Събираме повече данни и разменяме повече разузнавателна информация от всякога досега и отговаряме на много повече предизвикателства днес, поясни той, допълвайки, че за това е нужна подкрепата на всички страни членки на ЕС.

Тук от изключително значение е Великобритания, тъй като тя е сред страните, които предоставят най-много разузнавателни данни, включително свързани с терористични заплахи. Те са изключително важна част от нашата работа и от системата за сътрудничество в ЕС, заяви Уейнрайт.

Сигурността е много важен аспект на преговорите, а Великобритания е важен партньор, затова трябва да намерим вариант, в който страната ще продължи да предоставя своите услуги и помощ, за да се справяме с предизвикателствата пред сигурността, заяви директорът на Европол.

Днес на политическо ниво има пълно разбирателство, но преди повече от 10 години имаше недоверие и оперативните работници трябваше да изградят такова помежду си, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Изградили сме трайни връзки с Великобритания и е нужно нашите служби, правозащитни и правоохранителни органи, независимо от детайлите по споразумението за излизане на Великобритания, да запазят пълното доверие на всички нива и след това, заяви той.

Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още