Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

2017 - годината, създала нова ситуация на българския пазар на труда

Трудовият пазар ще бъде доминиран все повече от новите технологии, а работодатели и работещи ще трябва да се вписват в новата дигитална среда, за да бъдат конкурентни

0
 
1
 
3
преди 6 месеца
Пазара на труда в България, въпреки силния ръст през 2017 и началото на 2018 все още много изостава от развитите страни. Нормално е доходите да се повишават с по - бързи темпове и въпреки това да са доста назад. Все още нещата извън гр.София не са никак добре, а в малките населени места, както и в Северозападна България - пълна трагедия. Делът на сивата икономика в страната е много голям, а трудовото законодателство в много фирми не се спазва. Това отблъсква много от именно споменатите в статията безработни. Цените последните години също много се повишиха, както и самия стандарт за начин на живот. Хората искат да водят все по - добър живот, но това често не е според възможностите (дохода) им.
Иначе браво, статията е много добра, описва много точно ситуацията в момента. Много точно е казано, че фирмите ще трябва да отговарят на търсените от служителите заплати и само тези, които се справят с този проблем ще могат да се развиват или дори да просъществуват. Така е и така трябва да е в момент на икономически пик. Трябва да се прекрати порочната практика с десетилетия в България, малък брой собственици да прибират големи печалби и да живеят като царе на юг от околовръстното, за сметка на супер лишения от страна на служителите им. Това все още си е в пълна сила, но тенденцията поне е към повишаване на доходите и рано или късно всички работодатели ще бъдат принудени да заплащат повече за труд.
0
 
7
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ами каквито кадри си е произвела демократичната ни икономика и образование такива и ще ползва. Тотална неграмотност бе хора. Срам. Не ви ли е срам, че Джино спечели формат без да е прочел една книга. Ей такива работници ще имаме само. Социализма каквото създаде вече отива на пенсия. То деца няма никакви, а колкото има не са българи. Чакай работа от тях. Ясно е за какво иде реч. Германия като завладяла Франция през 1940та Хитлер решил че ще завладее и света. Та нали военната промишленост и не само на Франция, Белгия, Холандия е негова. Оказало се, че военните заводи на Франция работят с производителност на работниците само 1/4 от тази на германските. Хитлер местил работници в Германия, където производителността е по-голяма при същите други разходи. Та подобно е и у нас сега. Народа си бяга да бачка у Германия. Явно не сме ефективни, а демографската картина нищо добро не предвижда по въпроса.
0
 
7
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Моето скромно мнение, подкрепено от някакво статистика е, че количеството работна сила не е основния проблем, а ниската производителност на труда. И 1 млн филипинци, афганистанци и какви ли не да внесем - резултатът ще е същият.
А по-висока производителност не се получава с назначаване на 1000 нископлатени работници, а с инвестиции в съвременно производство.