IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп лично ще спести милиони от новата данъчна реформа

Благодарение на последните промени в данъчното облагане президентът ще може годишно да пести до 15 млн. долара

12:02 | 21.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп и представители на Републиканската партия след приемането на данъчната реформа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и представители на Републиканската партия след приемането на данъчната реформа. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп и членовете на неговото най-близко обкръжение ще са сред най-големите победители от новата данъчна реформа в САЩ. Лично държавният глава ще може да спести до 15 млн. долара на година от намалени данъци, показва анализ на неправителствената организация Център за американски прогрес (Center for American Progress – CAP).

Американският Конгрес одобри най-мащабната данъчна реформа в САЩ за последните 30 години. Инициирана от Тръмп и неговата Републиканска партия, тя предвижда намаляване на данъците за големите корпорации и най-богатите. Общият размер на предвидените облекчения е в размер на 1,5 трлн. долара.

Но според изчисленията на CAP промените в облагането на бизнеса ще спестят на самия Тръмп между 11 млн. долара и 15 млн. долара годишно, посочва британският вестник Guardian. Изменението на данъчната ставка за недвижимо имущество – прехвърлянето на имущество в случай на смърт, пък ще спести на наследниците му 4,5 млн. долара.

Досега законът предвиждаше първите 11,2 млн. от оценката на прехвърлено недвижимо имущество да не бъдат облагани с данъци, а всичко над тях – с 40% от стойността. Новият закон удвоява първоначалната сума на 22,4 млн. долара.

Освен Тръмп, други високопоставени представители на държавната администрация, които ще спестят милиони, са министрите на търговията Уилбър Рос, на финансите Стивън Мнучин, на образованието Бетси Девос, както и държавният секретар Рекс Тилърсън и други. Те ще запазят до 4,5 млн. долара от промените. 

За съветника на президента и негов зет Джаред Къшнър пък се предполага, че ще спести между 5 млн. долара и 12 млн. долара.

Над 90% от бизнеса в САЩ са устроени така, че приходите от тях отиват директно в индивидуалната данъчна декларация на техния собственик. Там тези средства се облагат със стандартни данъчни ставки, а не се представят в отделна декларация като при корпорациите. Новата реформа намалява данъците върху приходите на определена част от такъв тип бизнеси от досегашните 39,6% на 29,6%.

На тази база от САР изчисляват, че Тръмп би трябвало да се облагодетелства с между 11 млн. долара до 15 млн. долара при изчислени приходи от такъв бизнес в размер на 150 млн. долара и 109 млн. долара приходи от данъчната му декларация от 2005 г. 

В закона съществува условие, при което бизнеси с твърде малко служители не могат да се ползват от пълния размер на данъчните облекчения, посочват още от САР. В последния момент обаче в нея беше включено специално изключение, което е особено благодатно за фирмите в сектора на недвижимото имущество, където е и основният бизнес на Тръмп.

Една от другите важни елементи в реформата е намаляването на корпоративния данък. Членове на кабинета на президента имат значителни корпоративни активи и ще бъдат в изгодна позиция, уточнява Guardian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
power grid
преди 6 години
Ей тва е демокрация.Ей за тази власт се борят докато разправят на глупаците че се забогатява с ум и работа.Забогатява се с убийства кражби рекет и далавери.Ртъгнали са с тирове и влакове към гробищата ама там място за тировете няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още