IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните бизнес райони на европейските пазари са най-атрактивни за инвестиции

Инвеститорите се отдалечават от първокласните пазари в търсене на доходност

15:24 | 22.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Централните бизнес райони на европейските пазари са най-атрактивни за инвеститорите. Недостатъчното предлагане на офис площи и подобряването на икономиката и пазара на труда водят до силен ръст на наемите, което засилва търсенето и в по-периферните квартали, посочва се в анализ на консултантската компания M&G Real Estate, цитиран от property-magazine.eu.

Доходността от първокласните офиси се доближава до исторически най-ниски стойност на пазари като Париж и Берлин. Затова и инвеститорите започват да се отдалечават от тях в сделките си в търсене на стойност.

Значителен принос за тези инвестиции имат инвестициите в инфраструктура, които подобряват свързаността на градовете, посочват експертите. Кварталите в покрайнините на Париж например получават тласък за развитие заради разширението на транспортната мрежа и новите линии на метрото.

В доклада се подчертава, че цифровата свързаност и интелигентното офис пространство са все по-важни фактори за наемателите. Технологично умните сгради намаляват оперативните разходи и подобряват производителността и благосъстоянието, докато отвореното и съвместното работно пространство става все по-популярен и рентабилен начин да се оползотвори пространството.

Берлин се посочва от анализаторите като най-бързо развиващото се място за ИТ стартиращи фирми в световен мащаб. Секторът на технологиите, медиите и телекомуникациите е вторият по големина двигател на пазара на офис площи в града. Още 14 хил. работни места се очаква да бъдат добавени към сектора до 2020 г.

Хелзинки е отличен като град, който се очаква да създаде значителни възможности за инвестиции в недвижими имоти, тъй като инвестира в различни технологии, включително лесно и достъпно пътуване с обществения транспорт.

Макар да е сигурно, че резултатите от референдума за Brexit засилват привлекателността на пазари като Берлин, Париж, Дъблин, Франкфурт и Люксембург, все пак само около 75 хил. работни места ще се преместят от Великобритания на тези пазари. Това е едва 7% от финансовия сектор в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още