IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологичните идеи на 13 стартъпа спечелиха участие в акселератор

Предприемачите продължават участието си в конкурса на БАКБ с практическо обучение за създаване на бизнесплан

10:53 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Екологичните идеи на 13 стартъп предприемачи ще продължат участието си в конкурсната програма “БАКБ Предизвикателство”, като през първите три месеца на 2018 година ще се включат в акселератора.

В конкуренция със „зелени“ стартъпи от цялата страна, 13 души спечелиха участие в акселератора, съобщиха от Българо-американската кредитна банка. От януари до март те ще преминат през поредица от обучения и ще работят върху своя бизнес план, а през април ще се борят за голямата награда в размер на 20 000 лева и двете поощрителни награди от по 3 000 и 2000 лева.

В конкурса участваха предприемачи от общо 21 населени места. Всички проекти бяха предварително оценени от професионалисти в сферата  на предприемачеството и зелената икономика, като 26 бяха допуснати до онлайн събеседване, а финалистите са 13.

Божидар Христов от Streebl печели с иновативна стойка за велосипеди, заключваща автоматично рамка, предна и задна капла на колелото. Продуктът работи чрез RFID карта и е изключително лесен, бърз и сигурен начин за заключване на колелото.

Галя Георгиева от стартъпа „Запечатано с любов“ има иновативна идея за съхранение и преработка на био агропродукция - ягоди, малини, череши, домати и пипер.

Георги Бобчев от MySpirulina по модерен начин ще произвежда и продава прясна паста суперхрана от водораслото от род Спирулина.

Другите класирани са:

Динко Геров от „Зелена мобилна автомивка”, в която се почиства с пара директно при клиента с икономически, здравни и екологични ползи от намаленото количество използвана вода и липсата на препарати.

Мария Александрова - Farmlancers / Оnline market place, която работи в сферата на градинрските услуги. Идеята е да се предлагат всякакви услуги от косене на трева до засаждане и поливане на зеленчуци. Целта е да се помогне на градските хора да изпитат удоволствието от лично произведени свежи био зеленчуци.

Мартин Василев има иновативни идеи за създаване, управление и развиване на ферма за охлюви.

Мина Варджийска - Заралийска чрез своята занаятчийска работилница за млечни продукти ще организира обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло, кисело мляко, алчак.

Мина Радунчева има идея за създаване на еко ранчо за обучение на хора в езда и общуване с американските породи коне Пейнт хорс и Куортър хорс.

Павлина Мицева от Precious plastic ще създава уъркшоп пространство, оборудвано с четири вида машини за преработка на пластмасови отпадъци, на които да бъде вдъхнат втори живот като строителни материали (тухли и плочки), мебели, аксесоари, декорации, материал за 3D принтиране.

Петър Живков от Airlief  е създал иновативна маска за дишане, която има индивидуален дизайн, умен вентилатор, който помага за по-лесно дишане, висококачествени сменяеми филтри и мобилна апликация, която следи данните за замърсяването на въздуха.

Сабина Максимова от ЗЕРА ще предлага на организаторите на масови събития да ги снабдява с чаши за многократна употреба в комбинация с услуга по измиването на тези чаши.

Цветан Илиев от стартъпа „Проектиране, производство и продажба на пуш-скутери” е разработил пълноразмерни тротинетки с 26-инчово предно и 20-инчово задно колело с електрическо задвижване за придвижване в градска среда и за развлечение сред природата.

Цветан Кръстев от E-business cards е създател на продукт, който предлага бърза и лесна размяна на контакти.Той притежава потенциал да измести наличните хартиени визитки на пазара, като гарантира бързото и лесно използване, както и намаляването на разходи.

Програмата “БАКБ Предизвикателство” е създадена от Център „Ринкър“ към Фондация BСause, в партньорство с БАКБ. Предназначена е за предприемачи с бизнес идея, насочена към положително въздействие върху хората и общностите - със социален или екологичен ефект.

Тя предоставя възможност на предприемачи в начален етап на развитие да получат подкрепа за  своята идея, да изработят  жизнен бизнес модел и да създадат своя първи бизнес план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още