IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледният подарък на Доналд Тръмп

Малко преди да замине за Флорида американският президент сложи подписа си под най-мащабната данъчна реформа в САЩ

19:54 | 22.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броени часове преди да замине за празниците в своето имение във Флорида американският президент Доналд Тръмп подписа данъчната реформа и така спази обещанието си да облече в закон най-мащабното намаление на данъци в САЩ още преди Коледа, пише Ройтерс.

Конгресът на САЩ прие в сряда законопроекта за промени в данъчния кодекс на страната, което беше едно от главните предизборни обещания на Доналд Тръмп.

"Приятели, не исках да си кажете, че не си спазвам обещанията", пошегува се американският президент с журналистите в Белия дом.

С подписа му, положен днес, официално корпоративният данък в САЩ се намалява от 35% на 21%, намалява се данъчната тежест и за много граждани, макар че мярката е временна, допълва агенцията.

"Корпорациите направо ще полудеят", отбеляза американският президент. Новият закон ще влезе в сила от 19 януари 2018 година.

В Twitter малко по-рано той отбеляза, че с намаляването на данъците корпорации от ранга на AT&T, Comcast, ще имат възможност да раздадат бонуси за своите служители. Bank of America също съобщи, че ще даде бонус от 1000 долара за почти половината си служители, ако данъчната реформа се осъществи.

Демократите бяха против предложението на Доналд Тръмп, изчислявайки че намаляването на данъците ще увеличи задълженията на американската хазна с още 1,5 трилиона долара до 20 трилиона долара в следващите десет години.

"Демократите искат само да повишават данъците ви", коментира в отговор Тръмп в Twitter. Американският президент е категоричен, че 95% от американците ще платят по-малко, или в най-лошия случай - същите данъци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още