IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Да спрем с лицемерието, че Турция ще стане член на ЕС

На Балканите действат много геостратегически играчи, но Европа липсваше, смята българският премиер

21:54 | 22.12.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да спрем с лицемерието, че Турция ще стане член на ЕС - няма как да стане на фона на несъгласието на Холандия, Германия. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. Той предложи вместо това да бъде изготвено споразумение, на базата на опита, натрупан от преговорите за Brexit, в което ясно да се посочат всички права и задължения на двете страни.

България е длъжна да има добри отношения със съседите, категоричен беше още премиерът. Допълнителен мост към нормализиране на отношенията с Турция например е възстановяването на църквата "Св. Стефан" в Истанбул, което ще бъде отбелязано с официална церемония в началото на януари.

Премиерът заяви, че "много пъти е казвал "не" на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Пример за това е миграционната криза, който е един от най-големите страхове на българите.

"Нашите приятели и съседи от Гърция не могат да си преброят мигрантите по островите", каза още Борисов.

Темата за Западните Балкани беше повдигната в ЕС благодарение на България, смята българският премиер. В средата на май 2018 година София ще бъде домакин на среща между лидерите на 28-те държави от ЕС и всички лидери от Западните Балкани, анонсира той. Пред БНТ Борисов отчете още и нормализирането на отношенията между София и Скопие.

Според премиера на Балканите действат няколко геостратегически играча - Турция, Русия и Китай, но Европа липсва. Отношенията на Балканите пък пряко засягат нашата страна - организираната престъпност в България тръгна от войната в Югославия. Това е и причината основната тема на председателството да бъдат именно Западните Балкани, каза премиерът.

България е готова за председателството на Съвета на ЕС, координирани сме с останалите европейски институции, каза още Бойко Борисов. Има много теми, които разделят Европа, призна той и допълни, че като председател на Съвета, страната ни има отговорността да защити интересите на всички страни в ЕС.

"Очакват се напрегнати шест месеца", каза още той.

По отношение на вътрешните проблеми премиерът обвини опозицията, че "иска да си покаже магариите" в шестте месеца на българското председателство. За него вотът на недоверие е готвен умишлено за началото на януари. "Още през януари всичко лошо, защото и много добри неща са направени, ще бъде изкарано на показ", каза още Борисов.

Той определи почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, който заяви, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива, като "мъдър човек". Борисов обясни, че според социологическите проучвания ГЕРБ остава водеща политическа сила и след нови избори - конфигурацията ще остане същата, и това е имал предвид и Доган.

Борисов смята, че лидерът на ДПС обърнал внимание на своите и на БСП, че още не е дошло тяхното време за управление.

По отношение на развитието на ски-зоната в Банско, премиерът беше категоричен, че втори лифт ще има, защото включително и еколози са "за" изграждането му. Това ще стане обаче след промяна в плана за управление на парк "Пирин" и ще има гаранция, че за строителството на нови съоръжения ще има задължителна оценка на въздействието върху околната среда.

Борисов направи и коментар за мораториума върху лекарствата, който издържа само няколко дни. "Безспорно оттам се крадат много пари", каза той и посочи, че последните разкрития за незаконен износ на лекарства са доказателства, че българите се лекуват с качествени лекарства.

Когато ГЕРБ пое управлението за здравеопазване са били харчени 1 млрд . лева, а сега се отделят 3-4 пъти повече (към 3-4 млрд. лева), но здравеопазването не е добро и всички с недоволни. "Значи причината не е в парите", обясни още премиерът.

"Ако държавата е моя, мога да се инатя колкото си искам", каза той по повод "тактическите" си отстъпления.

В страната има няколко олигарха, които имат свои медии, които ясно и точно защитават техните интереси, каза Борисов по повод скандала със запорираното имущество на Иво Прокопиев и за Делян Пеевски. Той обясни, че "никога не е бил с нито един от тях", а Пеевски е просто "депутат от ДПС" и ако е имало друго, то отдавна би било осветено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Малка грешка но, и така И ходи. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Турция най-сетне вписва в евразийския съюз. Физически /и ментално/ е разкрасена между два континента. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Ще стане, ама след 100 години ;))) образовано население имат друг път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Крейзи , искаш България да се напълни с турци ли ...? Все натам те тегли нещо , да не би Люсиен да ти е новото име ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
lyusien
преди 6 години
Турция е 90 милионна икономика и много младо и образовано население Много пазарна икономика Имат 2 милионна много добре обучена армия и могат да бъдат много сигурна външна граница на Е С Прекрасно ще заместят Великобритания И са страна на която може по вече да се разчита от Г Б Някои се страхуват от емиграция от Турция но потокът вече е с обратна посока -от Западна Европа към Турция Много емигранти се връщат защото икономиката е добре и условията за бизнес са добри А и има една поговорка която е много вярна -East or West at home is best
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Не мога да разбера за какво са ти в ЕС?А аз чак не мога да повярвам, че Борисов си е позволил такава откровеност - да каже истината на европейските лъжци и лицемери(че липсват от балканите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 8
ratten
преди 6 години
да се готвят афганистан и СА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 44
lyusien
преди 6 години
Турция рано или късно ще стане член на Е С Въпреки ширещия се песимизъм за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още