IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Макрон не виждат алтернатива за мирното уреждане на конфликта в Украйна

Те призовават за завръщане на руските офицери в т. нар. Съвместен център за контрол и координация

17:03 | 23.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха страните в конфликта в Източна Украйна да прекратят възможно най-бързо нарушенията на договореното примирие, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

В разпространено днес съвместно изявление двамата държавници подчертават, че мирното уреждане на кризата няма алтернатива. Те призовават за завръщане на руските офицери в т. нар. Съвместен център за контрол и координация. 

Преди това украински представители, наблюдатели за сигурността и чуждестранни поддръжници на прозападните власти в Украйна, предупредиха, че решението на Русия да се изтегли от съвместната комисия за контрол върху примирието ще доведе до нови сражения. Москва обвинява Киев, че пречи на работата на нейните пратеници в комисията и не им осигурява достъп до фронтовата линия. 

"Необходимо е прилагане на споразумението за раздалечаване и изтегляне на тежкото въоръжение зад договорените линии, изтегляне на танкове, артилерия и миномети в договорените места за складиране", са казва в съвместното изявление. В него се подчертава още, че "заслужават внимание и други аспекти на Минските споразумения като изтеглянето на чуждестранните въоръжени формирования и възстановяването на контрола по руско-украинската граница".

В изявлението на Макрон и Меркел не се коментира решението на САЩ да доставят оръжие на Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Меркел и Макрон не виждат алтернатива за мирното уреждане на конфликта в УкрайнаТе призовават за завръщане на руските офицери в т. нар. Съвместен център за контрол и координация"Ами що не призоват тогаз САЩа и Канада да не пращат "смъртоносни" оръжия в Украйна ...нали не виждат алтернатива на мирното уреждане на въпроса ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още