IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Япония не трябва да очакват резки промени в печалбите и след края на стимулите

Регионалните банки трябва да търсят и други източници на приходи, както и да помислят за консолидация, коментира изпълнителният директор на Bank of Japan

14:06 | 25.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължителната ултра разхлабена парична политика сериозно натежава на печалбите на банките в Япония. Финансовите институции обаче не трябва да очакват драматични промени дори и когато централната банка на страната повиши лихвените проценти.

Това коментира изпълнителният директор на Bank of Japan Ацуши Мияноя, цитиран от Ройтерс.

Много регионални банки могат да понесат загуби в дългосрочен план, тъй като засилващата се конкуренция ги принуждава да намалят лихвените проценти, за да привлекат повече кредитополучатели на свиващия се вътрешен пазар, допълва той.

„Паричната политика на централната банка, включително отрицателните лихвени проценти, безспорно оказва значително влияние върху печалбите на банките", казва Мияноя. "Дори когато паричната политика в крайна сметка се нормализира, банките не трябва да очакват печалбите да се върнат на нивата отпреди това“, допълва той.

След три години на активно изкупуване на активи Японската централна банка така и не успя да доближи инфлацията до целевото равнище от 2%. Така пред миналата година институцията въведе отрицателни лихвени проценти и обеща да поддържа доходността на десетгодишните облигации около 0%.

Мияноя обаче се противопоставя на критиките на финансовия сектор, като посочва, че паричната политика все пак не е чак такава пречка пред финансовите постижения на банките. Той предупреждава обаче, че ако паричната политика остане разхлабена за продължително време, печалбите на банките може да се свият още. Затова Мияноя призовава регионалните банки да търсят нови източници на приходи вместо да отговарят на засилващата се конкуренция с нови понижения на лихвите.

"В средносрочен и дългосрочен план съществува риск много финансови институции да регистрират нетни загуби. Не можем да отречем, че финансовото посредничество може да не функционира правилно едновременно“, казва той.

„С добрата форма, в която се намира икономиката, и достатъчната капитализация на банките сега е моментът да действаме. Сливането и консолидацията са сред възможностите за подобряване на рентабилността и ефективността“, казва още изпълнителният директор на Японската централна банка.

Дългогодишните стимули заради кризата буквално изстискаха банковите маржове в развитите икономики. Проблемът е особено остър в Япония, където повече от 100 регионални банки се конкурират на претъпкания пазар, който се и свива заради застаряващото население, отбелязва информационната агенция.

Регулаторите в Страната на изгряващото слънце казват, че през 2017 г. повече от половината от регионалните банки в Япония са загубили средства от основния си бизнес. Горчивият им опит оказва натиск върху централната банка да се съсредоточи върху недостатъците на политиката си, въпреки че управителят Харухико Курода поддържа тезата, че засега корекция на политиката не е необходима.

От централната банка признават, че паричната политика ще бъде нормализирана в някакъв момент, но структурните фактори няма да се променят. Населението на Япония ще продължи да намалява, както и броят на компаниите, което не рисува оптимистична картина за икономиката и финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още