IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС разреши на газовите доставчици да държат резерви в чужбина

Делото е заради решение на френски съд, което задължава компании да държат поне 80% от националните резерви за спешни случаи във Франция

13:29 | 25.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съдът на Европейския съюз (ЕС) разреши на газовите доставчици да държат националните резерви в друга европейска държава, ако това им е по-изгодно.

Магистратите в Люксембург отсъдиха срещу френската държава по дело, което компаниите Eni, UPRIGAZ и Power France заведоха срещу изискването да съхраняват поне 80 процента от националните резерви за спешни случаи на френска територия.

Според съдът такова изискване нарушава конкурентността и застрашава работата на вътрешния пазар, като не позволява на газовите доставчици да се възползват от по-изгодни условия в газовите хранилища на други европейски държави. Освен това като ги задължава да държат резервите на френска територия, Париж не позволява на съседите си да се възползват от газа на тези компании в резервоарите на собствена територия в случай на авария или недостиг на синьо гориво.

Съдебното решение няма да доведе до директни промени в европейската регулация, но всички национални съдилища, към които газови доставчици се обърнат с подобно питане, ще трябва да отсъждат в същата посока.

Европейският съд обаче е съгласен с френския, че националните власти могат да въвеждат допълнителни изисквания към доставчиците, за да защитят т.нар уязвими потребители. През 2010 г. ЕС въведе серия задължения към тази категория клиенти, сред които е осигуряването на непрекъснати доставки на газ, включително при аварии и спиране на газопроводи.

Междувременно България трябва да въведе до средата на 2018 г. влязло в сила на 1 ноември ново еворейско законодателство за газовите доставки. Според него държавите от ЕС могат взаимно да си помагат при газова криза, като предоставените количества газ се заплащат от страната получател по механизъм, създаден за първи път в Съюза.

Законодателството беше прието, след като през 2009 г. България и още няколко страни в Източна Европа пострадаха от спирането на руските доставки през Украйна. Тогава българите стояха няколко дни на студено, след като националните хранилища бяха изчерпани, а българската енергийна система не можа да набави газ от околните държави, за да възстанови топлоподаването.

През 2014 г Брюксел направи стрес тестове в държавите членки за сигурността на газоподаването. Анализът показа, че България ще бъде сред най-засегнатите държави от прекратяването на преноса на руска газ през Украйна. Очаква се това да стане след 2019 г, като плановете на Москва са да пренасочи трасетата за Европа през две нови тръби - Северен поток 2 и Турски поток.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
"Газ" е съществително от МЪЖКИ род. УЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още