IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Магистрала" в знанията: Какво се случи в образованието през 2017 г.

Променим ли образованието, ще променим икономиката, но промяна не се случва

18:55 | 25.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

"Магистрала в знанията" – това беше амбицията на кабинета за образованието през отиващата си 2017 г., а и до края на мандата на този кабинет. Изразът излезе от устата на премиера Бойко Борисов, който поиска всяко дете да посещава училище и да излиза оттам образовано.

Защото на всички е ясно - променим ли образованието, ще променим икономиката, ще намалим безработицата особено при някои етноси, ще се улесни работата на МВР, като се намалят маргинализираните елементи.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", даде за пример Борисов. Според него безработицата не пада, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

И за да се подплатят думите с дела, още от началото на годината Министерството на образованието тръгна с амбициозни планове – двойно повишаване заплатите на учителите, въвеждане на дуално образование, обхващане на децата от ромските квартали, промяна на учебните програми и написване на нови учебници, въвеждане на технологиите в образованието. И въпреки добрите намерения, повечето от тях бяха съпътствани със скандали или имаха резултат, различен от очаквания.

Още от средата на лятото министерството обяви, че тръгва да издирва деца, които не посещават училище. По думите на министър Красимир Вълчев около 200 хил. ученици не са в клас, а над 80% от тях са в чужбина.

В края на годината, след акцията по издирване, в която участваха 1 103 екипи, от образователното министерство се похвалиха, че са върнали в клас 17 297 деца.

От друга страна перманентни скандали съпътстваха приема на първи клас в София заради фалшиви бележки за настоящ и постоянен адрес в района на предпочитаното школо. Пред редица училища родители изкараха безсънни нощи, за да успеят да запишат наследниците си. Но въпреки това десетки деца, живеещи на метри от столични училища, останаха извън първото класиране.

Виновник за хаоса се оказа Столичната община, която миналата година въвела критерий за уседналост и тогава проблемът не съществувал. Заради скандалите родителите се оплакаха на главния прокурор.

В края на кампанията просветният министър призна, че са се провалили с приема на първолаци в София, а от РУО обещаха, че за догодина условията ще бъдат променени и отново ще се върне критерият за уседналост.

Есента обаче гръмна нов скандал с първолаците - оказа се, че поне в 143 училища в страната са въведени дискриминационни практики за предимство. Част от тях - прием в елитно школо по наследство, първолаци, които се возят с наети от школото бусчета, въпреки адресна регистрация в района, прием с предимство на чиновнически деца. Оказа се, че виновникът за въвеждането на "бонусите" този път са...родителите, които участвали в обществените съвети и изработили допълнителните критерии за прием.

А покрай скандалите с приема на първолаци и търсенето на отпаднали ученици в края на годината излезе нов проблем - мъртви души в класните стаи източват бюджета за образование.

Какви са другите проблеми в образованието – четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още