IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се опитва да привлече 1 трлн. долара в Русия на фона на страха от санкции

Заплахата от допълнителни санкции все повече тревожи властите в страната

18:32 | 26.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин използва заплахата от допълнителни санкции от страна на САЩ, за да насърчи богатите руснаци да върнат у дома част от чуждестранните си активи, които надхвърлят 1 трлн. долара, пише Bloomberg.

В понеделник Путин е заявил на депутатите, че е необходима нова програма за капиталова амнистия, “като се имат предвид чуждестранните рестрикции, които вместо да намаляват, сега се влошават”, сочи препис, публикуван на уебсайта на Кремъл. Това “трябва да насърчи връщането на капитал в Русия”, твърди президентът, без да уточнява колко дълго ще бъде в сила тази мярка.

“Хората трябва да се чувстват комфортно и сигурно и не трябва да имат допълнителни разходи”, коментира Путин в рамките на заседание на кабинета и нареди финализирането на плана от властите.

Русия разработи подобна програма по време на конфликта си с Украйна, който съвпадна с понижението на цените на петрола. 18-месечната инициатива, резулатите от които не са разкрити, “не проработи толкова добре, колкото се надявахме”, коментира финансовият министър Антон Силуанов. За разлика от стария план, новият извежда на преден план руския данък от 13% върху личния доход, твърди говорителят на Путин Дмитрий Песков.

“Ние и нашите предприемачи многократно сме се изправяли през неоправдано и незаконно замразяване на активи под прикритието на санкции”, коментира той по време на конференция, проведена днес. “Инициативата на президента има за цел да създаде удобни условия за бизнеса, ако той иска да се възползва от възможността за репатриране на своя капитал”.

Откакто САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха санкции на Русия заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим, Кремъл се опитва да намали влиянието им, но рядко признава тревогите си. Но нещата започват да се променят.

Миналата седмица, след като САЩ добавиха няколко известни руснаци в своя списък със санкции, Путин одобри план, предложен от бизнес лидери, за издаването на специални облигации, които имат за цел да дадат на богатите начин да държат доларовите си активи извън обсега на щатската хазна. В понеделник Песков предупреди, че допълнителни санкции могат да доведат до “непоносими рискове и опасности” за отношенията със САЩ.

Задържането миналия месец във Франция на руския сенатор и милиардер Сюлейман Керимов по подозрение за укриване на данъци е само един от примерите за “лов на вещици”, с който руснаците се сблъскват на Запад, твърди Валентина Матвиенко, дългогодишен съюзник на Путин, оглавяващ горната камара на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 4
khao
преди 6 години
Нарича се традиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 6 години
Мненията ни не се различават и не виждам в какво ме убеждавате? Въпроса е може ли Русия да подпише Будапещенския меморандум с който гарантира териториалната цялост на Украйна и след като страната се лиши от ядреното си оръжие, да къса от нея? И ако може, как се нарича това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 27
Pyramid
преди 6 години
Ако курвалъкът би бил професия...то ясно, що в ЕК вземат такива фантастични заплати. Не ревИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 30
Pyramid
преди 6 години
Границите на съвременна България са определени е ред договори, повлияни от велики сили. А Крим е даден на република, която преди това, не е била суверенна държава никога, а "у крайна", /т.е. окрайнина/ на същата тази Русия от местен /по произход, от тази окрайнина/ партиец и доста бандитски сформирано "Политбюро", погазвайки конституцията на легитимния тогава държавен субект СССР. Значи, за едни беззакония може, щом са в конкретен ущърб, и да бъдат признати ) напомням, Хрушчов НЕ ПРАВИ И ПЛАХ ОПИТ ЗА РЕФЕРЕНДУМ!/ а, за други, законни действия, като референдума в Крим - да се обявят за "нелегитимни"? Относно Кърджали, като част от България и част от ЕС, решава Парламентът. Зад нея е и същият този ЕС... но, кого го р еня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 27
majnata
преди 6 години
Щото на турците не им се полага да решават такива работи , "мало.умник" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 6 години
Да бе мало.умник, аз и ти знаем това. Въпросът е защо руснаците може да решат кое е тяхно, а турците не? Разбра ли къде е същината, мало.умник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 16
majnata
преди 6 години
Борят се тия от Инвестора ...попрочети пак статията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 25
majnata
преди 6 години
Кърджали си е било и ще си бъде винаги България , пъпеш ... както и Крим си е руски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 17
bgMan
преди 6 години
То това е ясно.Защо обаче и поради каква причина така самоотвержено като като някакви съвременни матросовци продължавате да се борите за нечии чужди права и чужда собственост? Де да бяхте поне на 1/3-та такива българи, колкото сте русофили и борци за Крим. Нали Крим в момента е в състава е на РФ и нищо не може да промени този факт, за какво още се борите? По-добре да преминете в защита на тезата за руската суверенна собственост върху Арктика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 6 години
Kрим обясни, сега да продължиш и за Кърджали. Защото когато късат от другите кеф, а опре ли до нас.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още