IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отстъпва след достигнатата най-висока стойност от средата на 2015 г.

Възстановяването на нормалните доставки на тръбопровода Forties в Северно море засенчва взривения петролопровод в Либия

08:56 | 27.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола достигнаха най-висока стойност от две години и половина преди да преминат в отстъпление заради взривения петролопровод и най-голям експортен терминал в Либия, предава Bloomberg.

Снощи в Ню Йорк лекият американски суров петрол премина границата от 60 долара за барел за първи път от юни 2015 г., отбелязва информационната агенция. Тази сутрин обаче в Сеул лекият американски суров петрол поевтинява с 22 цента до 59,75 долара за барел при обеми с 53% по-ниски в сравнение със 100-дневното средно ниво заради празниците. Причината – възстановяването на нормалните доставки на тръбопровода Forties в Северно море.

Сортът брент със срок на доставка през февруари изтрива 29 цента до 66,73 долара за барел, след като снощи достигна ниво от 67,02 долара – най-високо ниво от май 2015 г.

Добивите на петрол в Либия, където има спорадични прекъсвания заради атентати, се увеличават с около 1 млн. барела на ден през тази година до най-високо ниво от 4 години. Всеки спад на добивите облекчава натиска върху ОПЕК да положи повече усилия за стабилизирането на пазара.

„Разрушаването на този петролопровод е много сериозно и възстановяването му може да отнеме доста време, което може да се превърне в дългосрочен двигател на цените на петрола“, казва Ким Квангрей, анализатор суровини в Samsung Futures Inc. в Сеул.

Същевременно Саудитска Арабия обяви, че очаква приходите от петрол на страната да нараснат с 80 на сто до 2023 г. Това ще помогне на страната да постигне бюджетен излишък за първи път от десетилетие.

Очакванията са постъпленията от продажби на черно злато да достигнат 801,4 млрд. риала (214 млрд. долара) от 440 млрд. риала през тази година.

Според друга прогноза добивът на суров петрол в САЩ ще превиши 10,5 млн. барела дневно до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Днес излизат данните за петролните запаси в С А Щ Може да видим силна червена вълна при цените на петрола Както и нарастване с още малко на цените Но в дългосрочен план цените ще намаляват въпреки усилията на С А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още