IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от паричната политика на централните банки през 2018 г.?

Според анализатори Bank of Japan е „най-лесната централна банка“ от гледна точка прогнози на поведението на политиците

15:26 | 27.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като се има предвид солидното икономическо представяне на САЩ през 2017 г., анализаторите очакват най-малко три увеличения на лихвите през следващата година, пише CNBC в свой анализ.

Анди Кейтс, икономист в Nomura, смята, че Федералният резерв може да надхвърли тези очаквания, ако компаниите започват да инвестират повече, защото има "много приятен тренд зад корпоративния капитал".

Ник Гартсайд, главен информационен директор за активите с фиксиран доход в JP Morgan Asset Management, коментира пред изданието, че „фундаментите в САЩ продължават да изглеждат стабилни“.

Какво да очакваме от централните банки през 2018 г.?

ЕЦБ: увеличение на лихвите преди края на количествените облекчения

Еврозоната се радва на един от най-добрите си моменти от финансовата криза насам, като темпът на растеж дори надхвърля този в САЩ. През третото тримесечие на 2017 г. икономиката на валутния блок нарасна с 0,6% спрямо предходното тримесечие и с 2,5% на годишна база, докато в САЩ беше отчетен икономически растеж от 2,3%.

„Основният риск при тези темпове е, че пазарът започва да очаква много по-бързо затягане на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), коментира Ник Гартсайд.

В момента пазарите не очакват увеличение на лихвените проценти през 2018 г. ЕЦБ все още си е оставила „вратичка“ за увеличение на стимулите за икономиката при евентуална промяна на икономическите условия.

През октомври централната банка на еврозоната обяви намаляване на месечните си покупки на активи от 60 млрд. евро до 30 млрд. евро от януари 2018 г. Програмата се предвижда да продължи до септември 2018 г.

Анди Кейтс вярва, че основната инфлация ще бъде по-висока през 2018 г. в сравнение с прогнозите на централната банка. Ако прогнозата му се реализира, това би подтикнало банката да да натисне още повече спирачките пред стимулите.

Кейтс обаче предупреждава, че политическата нестабилност може да се окаже отрицателна за икономиката. Предстоящите избори в Италия през първата половина на 2018 г. се разглеждат като потенциален риск поради нарастващата популярност на популистките партии.

Английската централна банка: Въпреки Brexit се задават две увеличения на лихвите

Bank of England обяви първото увеличение на лихвените нива от повече от десетилетие през ноември при силен инфлационен натиск и ниско равнище на безработицата.

По същото време институцията сигнализира и намерението си постепенно да затегне своята парична политика през следващите години. Пазарите прогнозират още едно увеличение през 2018 г. Кейтс и Гартсайд очакват обаче, че повишенията на лихвите може и да са две.

Един от ключовите фактори за централната банка е Brexit. Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) доведе главно до обезценяване на паунда. Като се има предвид обаче, че преговорите продължават и през 2018 г., Кейтс вярва, че в краткосрочен план Brexit няма да предизвика икономическа несигурност. По този начин Bank of England ще може да се съсредоточи върху икономиката, която се представя добре в сравнение с периода преди референдума за излизането от блока.

Гартсайд обаче смята, че Brexit трябва да бъде наблюдаван.

Японската централна банка: контрол на темпото

Предвид ниския инфлационен натиск Bank of Japan не бърза да затегне паричната си политика. Централната банка на Япония поддържа краткосрочна лихва от -0,1%, а целта за доходността на десетгодишните държавни облигации е 0%.

"Докато сегашната инфлационна среда остане в сила, не очакваме Японската централна банка да свива стимулите по-бързо, тъй като се опитва да избегне засилване на японската йена“, посочва Гартсайд.

Според Кейтс Bank of Japan е „най-лесната централна банка“ от гледна точка прогнози за паричната политика през 2018 г. Той също не очаква оттегляне на стимулите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При допусканата липса на защита срещу вредното влияние от парите, както да се променя основната лихва и паричната политика на Централната банка нараства опасността за катастрофална стопанска криза.При по-висока лихва е със завишено нарастване на опасността.Централните банки нямат необходимите права за спасение от наближаващата криза. Необходимо е достатъчно време и представената истина ще е обществено призната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още