IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите печеливши и големите губещи на 2017 година

От кризата в Каталуния губят всички, а сред големите печеливши са младите лидери на Европа, смята Politico

19:26 | 27.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2017 година беше бурна в политическо отношение, пише европейското издание Politico в своята класация с най-големите губещи и най-големите печеливши на годината. Сред печелившите се нареждат френският президент Еманюел Макрон, който оглави една от най-големите световни икономики, преди да навърши 40 години, а неговата личност се превърна в мания във Франция.

Сред младите победители се нарежда и ирландският премиер Лио Варадкар, който успя да постави страната си в центъра на преговорите за Brexit, както и австрийският канцлер Себастиан Курц, който пък е само на 31 години.

На 63, но за сметка на това мултимилиардер, е новият чешки премиер Андрей Бабиш, който също се нарежда сред печелившите в класацията на Politico. Той е либерал и дава баланс в Европейския съвет, а като евроскептик измества насоката на Вишеградската четворка от конструктивна към обструктивна, смята изданието.

Милиардер е и новият президент на САЩ - Доналд Тръмп, който си печели мястото сред най-печелившите.

Politico отбелязва сред печелившите и високоскоростните железници, които свързват Париж и Амстердам с Брюксел. Двата града приютиха съответно Европейския банков орган и Европейската агенция за лекарствата след Brexit и предвижданията на изданието са, че влаковете ще се превърнат в нов дом за голяма част от чиновниците.

Каталунската криза носи негативи за всички - и за сепаратиста Карлес Пучдемон и за испанския премиер Мариано Рахой.

Кариерата на Пучдемон тръгна от журналист в местно издание до президент на Каталуния, а след това и основен борец за независимост на автономната област, но в момент е изгнаник в Брюксел и не е ясно дали ще може да се върне в родината си.

След регионалните избори в Каталуния ситуацията се връща в изходна позиция и не е ясно кой е победителят. Но е сигурно кой е загубилият - Мариано Рахой. Неговата консервативна партия вече има само трима депутати в местния парламент (от 11).

Макар че спечели за четвърти път, Ангела Меркел е сред големите губещи на 2017 година. "Либералната алтернатива на Тръмп", "Кралицата на Европа" и Личност на годината на сп. Time, днес тя води тежки преговори за създаване на управленска коалиция в Германия.

Сред губещите се нареждат още лидерът на социалистите в Германия Мартин Шулц и британският премиер Тереза Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Поради допусканата липса на защита срещу вредното влияние от парите политиците са със съдба на жертви.При запазването на тези условия всеки политик е с подсигуряван провал.Стабилният политически успех е възможен при прилагането на защита срещу вредното влияние от парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още