IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus е готов да се откаже от своя джъмбоджет

Компанията води преговори с Emirates, които могат да се окажат решаващи за съдбата на най-големия самолет в света

18:33 | 27.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Airbus е напът да се откаже от своя джъмбоджет А380, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Компанията опитва да сключи сделка за доставка на самолетите с Emirates, но ако не успее, ще спре да произвежда този модел.

A380 е най-големият пътнически самолет в света - превозва около 500 души, и е в експлоатация от само 10 години. Продажбите му обаче са слаби. Разработката на този модел костваше 11 млрд. евро.

Emirates е един от най-големите фенове на A380 и вече е поръчал 142 самолета. Досега е получил 100 от тях.

В момента Airbus и Emirates водят преговори за доставката на още 36 самолета на стойност 16 млрд. евро. Според източници на Ройтерс разговорите са започнали по време на авиоизложението в Дубай и в момента са в застой. 

Авиокомпанията има нужда от гаранция, че производството ще продължи още десетилетие, за да защити направените досега инвестиции, допълва още агенцията. Това поставя в трудно положение Airbus - ако производството на А380 спре, компанията рискува да загуби един от най-големите си клиенти.

Emirates може да се обърне към конкурента Boeing, още повече, че и американският президент Доналд Тръмп оказва натиск в тази посока. 

На Airbus са нужни още 30 поръчки, за да държи отворено производството на самолета в продължение на още 10 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още