IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърните паркове и рибарите в битка за морето

Конфликтът между двете индустрии се задълбочава на фона на европейските амбиции за по-голям дял на чистата енергия в ЕС

11:36 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Крайбрежните вятърни паркове са един от най-добрите начини за производство на чиста енергия. Вятърните турбини дават възможности за образуване на нови хабитати на рибните пасажи, пише в анализ европейското издание Politico. Вятърните паркове по крайбрежието създават защитени зони за рибите, коментират от WindEnergy.

Рибарите обаче не са на това мнение. Те вече се обявиха срещу растящия брой турбини в крайбрежните зони на Северно море и другите водни басейни, защото компаниите, които ги обслужват, забраняват достъпа до водите около турбините.

Според тях вятърните паркове променят и пътя на пасажите. Рибарите са категорични - няма увеличаване на броя на рибите или на видовете около турбините в морето.

Конфликтът между двете индустрии вероятно ще се задълбочава на фона на плановете за увеличаване на чистата енергия, използвана в ЕС, и растящото енергийно потребление, прогнозира Politico.

Към края на 2016 година в крайбрежието на ЕС вече има изградени почти 3,6 хил. турбини. Най-голям е броят им в Северно море, където се произвежда 72% от потребяваната електроенергия от вятърни турбини в Европа. По данни на WindEurope за развитието на индустрията през 2016 година са инвестирани 27,5 млрд. евро, което е с 5% повече спрямо 2015 година. Като цяло енергията от вятъра покрива 10,4% от енергийните нужди на ЕС.

"Нуждаем се от технология, която да може да работи в дългосрочен план, за да заменим традиционните базови технологии като въглищата", коментира Игнасио Галан, изпълнителен директор на испанската Iberdrola, която изгражда вятърни паркове в крайбрежието на Шотландия.

Как се отразява развитието на вятърните паркове на рибните пасажи? Учените са установили, че рибите и морските бозайници ги избягват, когато са в процес на изграждане. Силният шум кара бозайниците да избягват някои зони, а могат и да бъдат причина за измирането на риби.

Веднъж построени обаче, турбините се превръщат в местообитание на различни корали и водорасли, които са храна за рибите. Парковете предлагат и места за укритие на рибните пасажи, посочва Джейсън Хол-Спенсър, морски биолог в университет в Плимут.

Но учените тепърва трябва да докажат, че наличието на храна ще привлече рибните популации, защото увеличеният брой риби във вятърните паркове ще повиши и броя на естествените им врагове, както например се случва в пристанищата.

Сътрудничеството между рибарите и производителите на енергия от вятърните турбини в крайбрежието варира в зависимост от страната. В Белгия например рибарските съдове имат право да се приближават до най-много 500 метра от съоръженията. Това ограничение ядосва местните рибари.

"Риболовът е като лова - трябва ти максимално голямо пространство. Нямаме нищо против вятърните паркове, а срещу това, че изпозват тази зона", коментира Емиел Брюкьор, директор на местна рибарска организация. Той обяснява, че за развитие на устойчив риболов е нужна повече свобода и повече свободно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още