IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. е била „най-зелената“ за производство на ток във Великобритания досега

През отиващата си година страната е произвела рекордно количество електроенергия от възобновяеми източници

17:30 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отиващата си 2017 година е била „най-зелената“ година за Великобритания досега по отношение на начина, по който се произвежда електричеството в страната. Това показват данни на Британската разпределителна мрежа, цитирани от ВВС.

Увеличението на възобновяемата енергия е спомогнало за подобряване на общо 13 рекорда за добив на „зелен“ ток през изминалите 12 месеца.

През юни за първи път електричеството от вятърни, атомни и соларни генератори е било повече от това, произведено чрез газ и въглища, взети заедно. Друго „зелено“ постижение за страната е отбелязано през април, когато за първи път от Индустриалната революция насам в рамките на пълни 24 часа не е използвана енергия от въглища.

От 2012 г. досега Великобритания е намалила наполовина въглеродните емисии от производството на енергия и така се нарежда на четвърто място в Европа по чистота на електрическия сектор и на седмо място в света. Правителството има намерение постепенно да се откаже от използването на въглища до 2025 г., което е част от ангажимента на Лондон да намали производството си на парникови газове. 

Според паралелно проучване на изследователската група MyGridGB през 90% от 2017 г. (до 12 декември) източниците на възобновяема енергия са генерирали повече електричество от въглищата. Само вятърните централи са произвели повече ток от тези, захранвани с въглища, през 75% от дните тази година.

Въпреки положителните резултати обаче групата предупреждава, че Лондон трябва незабавно да предприеме мерки за зависимостта си от природен газ, ако иска да спази обещанията си за намаляване на вредни емисии. Дневното производство от газ е било задминато от вятърна енергия само през два дни в годината.

Общо възобновяемите източници са били по-производителни от изкопаемите горива през едва 23 дни от годината.

Според Андрю Кросланд от MyGridGB британското правителство е фокусирано върху намаляването на употребата на въглища, която в момента представлява около 7% от производството на електроенергия. Ако обаче страната продължи да използва газ както досега, ще се окаже изложена на рискове на международните пазари, свързани със снабдяването и цената на горивото. По думите му има необходимост от подновяване на правителствената подкрепа за алтернативните източници на ток, за да се избегнат шокове с цените и доставките.

По данни на британското енергийно министерство Великобритания е страната с най-бързо намаляващ обем вредни емисии от която и да е било друга в групата на Г-7, където са още САЩ, Япония, Германия, Италия, Франция и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още