IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар продължава пътя си надолу

Еврото достигна почти 4-седмичен връх на фона на слабата волатилност

11:52 | 28.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Американският долар падна до почти четири седмично дъно срещу кошницата от шест основни валути. Инвеститорите заложиха, че по-големите централни банки ще започнат да намаляват монетарните стимули през 2018 г. поради по-бързото глобално икономическо развитие. На фона на ниско волатилната търговия по време на празниците доларовият индекс претърпя корекция от 0,24% при 93,04 пункта, след като се понижи до най-ниското си ниво от 1-ви декември. Измерителят на зелените пари е паднал с 9% тази година, като се е понижил с най-висок годишен спад от 2003 г. насам, когато отбеляза 14,7% понижение за годината.

Корелативно на долара, еврото е на път да публикува най-добрата си година срещу зелената валута от 2003 г. насам. Единната валута достигна близо до четири седмичен връх в сряда от 1,1904 долара, според Ройтерс. Европейските пари завършиха деня с 0,30% по-високо до ниво 1,1894 долара. Щатската валута е на път да запише и втора поредна слаба година срещу японската йена. За деня валутната двойка беше на ниво 113,29 йени. Ръстът в цените на петрола в началото на сесията повдигнаха и цената на канадския долар, който достигна до три седмичен връх от 1,2627 щатски долара. Австралийският им колега поскъпна до 0,7776 американски долара, което е най-високото ниво на валутната двойка от два месеца насам.

Водещите икономически новини дойдоха от САЩ, където бяха публикувани резултатите от индекса за потребителското доверие и индексът за закупуване на съществуващи жилища. Потребителското доверие се оказа по-слабо от прогнозираните 128 пункта, като резултатите бяха за 122,1 пункта. Прогнозираният коефициент за продажбите на съществуващи жилища в американската икономика беше за спад от 0,4%, но резултатите показаха увеличение от 0,2% и се тълкуваха като положителни. 

Акциите в САЩ излязоха на зелено в сряда на фона на слабата търговия около празничните дни. Печалби в недвижимите имоти и комуналните услуги компенсираха спада в енергийните запаси и телекомуникационния сектор. През този ден беше регистриран и най-малкият обем на търговия след половин дневната търговия по време на черния петък.

Индустриалният Dow Jones затвори с повишение от 28 пункта, като McDonald's и Caterpillar бяха с най-голяма тежест за положителния баланс на индекса, докато Goldman Sachs имаше най-голямо отрицателно въздействие върху измерителя. Широкият S&P 500 завърши сесията поскъпна с 0,08% до 2 682,62 пункта. Компаниите за търговия с недвижими имоти и сектора за комунални услуги успяха да компенсират спада от 0,3% в енергийния сектор. Технологичният NASDAQ Composite затвори с 0,4% по-високо в сряда. Технологичният гигант Apple отчете най-големия си спад във вторник от август месец насам, но през вчерашната сесия се намира в зеления сектор с повишение от 0,02%. Компаниите Microsoft, Amazon.com и Facebook бяха в печеливша сесия, докато GOOGLE претърпя корекция от 0,53% за акции от клас А и 0,70% за акции от клас C.

Индексите тази година се намират в подем, невиждан от десетилетия. Ако S&P500 успее да завърши седмицата на зелена територия, ще затвори годината с 6 поредни седмици на търговия до върхови нива, което се случва за първи път от 1971 г. На месечна база също се постигат невиждани рекорди, в който измерителят Dow Jones е на път да постигне девети пореден месец на повишение за първи път от 1959 г., докато S&P500 ще подобри рекорда си за девет поредни месеца на ръст от 1983 г. На този етап широкият измерител е постигнал 19,8% повишение за 2017 г. 
Акциите на представителите на големите търговски магазини се понижиха. Ценните книжа на Macy's претърпяха корекция от 4,5% след 4,6% ръст във вторник, докато тези на Kohl's паднаха с 2,8% след почти 6% ръст в предходната сесия.

Златото се повиши за осма поредна сесия в сряда, след като инвеститорите заложиха на ценният метал като инвестиционно убежище след слабите резултати на долара. Цената на ценните кюлчета се е повишила с 3% през последните две седмици. За сесията спот цената на златото поскъпна с 0,35% до 1 287,70 долара за тройунция. Сред другите благородни метали, паладият се повиши с 1% до най-високата си стойност от февруари 2001 г. на 1 069,50 долара за тройунция, преди да се върне до 1 056,47 долара за троунция, което е с 0,47% ръст за деня. Среброто беше с 0,6% по-високо до 16,63 долара за тройунция, а платината бе с 0,34% по-високо до 921,60 долара за тройунция. В четвъртък не се очакват значими фундаментални новини. В края на деня обаче ще бъдат обявени актуалните данни за запасите на лек суров американски петрол.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов


S&P 500

Очакваме възходящият тренд в широкия индекс S&P 500 да продължи, като целта е върхът от 18 декември. До края на годината се очакват слаби обеми през търговската сесия в САЩ, но след вчерашната позитивна сесия за щатските акции очакваме днес индексът да прекъсне негативната серия от началото на седмицата.

GOLD

Златото се повиши за осма поредна сесия в сряда, след като инвеститорите заложиха на ценния метал като инвестиционно убежище след слабите резултати на долара. Очакваме тенденцията при златото да продължи, като при пробив на върха от 27 ноември може да очакваме продължаване на възходящия тренд към 1 304 долара за тройунция, което е върхът, достигнат на 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Иване , вече няма смисъл да те чете човек ... минуса и чао...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем при долара е липсата на защита срещу неговото вредно влияние.Федералният резерв на САЩ не може да спаси от актуалните злини, защото няма необходимите права.Успешното спасение от сегашните актуални злини в САЩ е осъществимо с прилагането на защита срещу вредното влияние от долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още