IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс скандалите променят начина на търсене на изпълнителни директори

Бордовете на компаниите предпочитат да залагат на по-големи проверки на миналото на кандидатите

17:15 | 29.12.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Корпоративните бордове започнаха да проверяват кандидатите за главни изпълнителни директори поради опасения, че компаниите могат да бъдат застигнати от скандалите за сексуален тормоз, пише Wall Street Journal.

По-сериозното разглеждане на кандидатурите се случва, след като редица високопоставени представители на медиите, технологичния свят, рекламата и развлекателните индустрии бяха обвинени в сексуален тормоз. Част от висшите мениджъри дори загубиха работните си места вследствие на подозренията в подобни престъпления, извършени преди години.

Сега за първи път някои директори твърдят, че биха уволнили лидера на компанията си, ако по време на мандата му стане ясно, че поведението му е неприемливо. Други бордове разширяват проверките на кандидатите за главни изпълнителни директори или търсят висши мениджъри, които да се преборят с проблемната култура, която преди това пренебрегваше тормоза.

“В качеството си на членове на борда, трябва да отделим време и усилия, за да проверим изцяло характера на всеки главен изпълнителен директор, който наемаме”, твърди Брент Сандърс, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Allergan PLC. “Управлението на репутацията става все по-важен компонент от оценката на бизнеса”, допълва той.

Друг корпоративен ветеран очаква, че босовете скоро ще започнат да искат от изпълнителните директори да разкриват повече за себе си, защото ще се изискват трудови договори, според които да има наказания в случай на сексуален тормоз или друго неправилно поведение, което излиза наяве на по-късен етап.

Защитата в договора е полезна, твърди Чарлс Елсън, специалист по корпоративно управление и член на бордовете на HealthSouth и Bob Evans Farms.

И все пак тези мерки са необичайни. Адвокат Стюарт Райфлър, който е партньор във Vedder Price и преговаря за сключването на споразуменията с главните изпълнителни директори, никога не е виждал договори, които да заплашват с уволнение заради последстващо разкриване на нарушения преди започването на работа. Обичайно договорите позволяват на бордовете да уволнят корпоративния лидер заради неизпълнение на задължения, груби престъпления, обвинения в престъпни деяния или измами, свързани с бизнеса.

Много бордове отдавна изискват внимателно разследване на миналото, психологическа оценка и проверка на препоръките преди да се спрат на главен изпълнителен директор. Но тези разследвания обикновено не стигат далече, защото са ограничени до разглеждане на публичните документи за несъстоятелност, присъди за пиянство, развод и други подобни.

През 2012 г. бордът на Yahoo сложи край на мандата на главния изпълнителен директор Скот Томпсън, след като откри, че му липсва висше образование по компютърни науки, което обаче е било вписано в автобиографията му. Компанията използва проверка на миналото му, за да потвърди информацията за Томпсън, твърди източник, запознат с въпроса. Не е ясно дали несъответствията са открити преди Томпсън да постъпи на този пост. В крайна сметка той не получи обезщетение при прекратяване на трудовия му договори и загуби акциите си в компанията. В момента той работи в Tuition.io - компания, която позволява на потребителите да управляват портфейлите си за студентски кредити. Томпсън не е открит за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Глупости...да кастрират първо *** от Кьолн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Ако това не помогне, има и още по-добро решение - кacтpaция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ала бала ... никакво значение няма цветът на котката , стига да лови повече мишки...А когато дойде ред да се оттърват от вече неудобния човек , дори само подозренията са достатъчни . Какво искате да кажете , че за борда на директорите е първа грижа моралът на кандидата ли ... : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още