IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Тръмп постави рекорд по най-много кадрови смени за година

В рамките на по-малко от 12 месеца 34% от високопоставените държавни служители или са напуснали, или са били уволнени

17:18 | 28.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е поставила рекорд за най-много промени в състава си през първата година от своето управление. Това става ясно от проучване на мозъчния тръст Brookings Institution, цитирано от Wall Street Journal.

Съветникът по национална сигурност на президента Майкъл Флин напусна след само 25 дни на поста. Двама други високопоставени съветници на Тръмп – Рейнс Прибъс и Стив Банън, го последваха преди края на лятото. Антъни Скарамучи пък заемаше поста директор по комуникациите на новата администрация по-малко от десет дни.

Това са само част от лицата, които напуснаха администрацията на Тръмп преди началото на 2018 г., когато ще стане една година от идването му на власт.

Според Катрин Дън-Тенпас от Вrookings Institution, новата администрация е сменила 34% от персонала си, преди да отбележи първата си година. От общо 61 души 21 са напуснали или са били уволнени. Този брой е в пъти по-висок от който и да е било друг при предишни управления за последните 40 години. На второ място, но много по-назад в процентно съотношение, е администрацията на Роналд Рейгън, която през 1981 г. напускат 17% от служителите. По време на двете управления на Барак Обама през първата година са сменени 9% от персонала, а при Бил Клинтън – 11%. 

По думите на Дън-Тенпас при Тръмп не само процентите са почти двойни, но и рангът на служителите, които си тръгват, е много висок. Според нея в началото на всяка нова администрация има повече смени, тъй като често хората, които водят успешни предизборни кампании, не са най-подходящият избор за държавната администрация. „В този случай имаме президент без никакъв опит в управлението и хора около него, които също нямат опит“, посочва тя.

Според мнозина в самата администрация причина за намаляване на кадровите смени от лятото насам е новият началник на кабинета Джон Кели, който наследи поста от Прибъс през юли, посочва Wall Street Journal. Друг фактор за стабилизирането на администрацията е и новият директор по комуникациите Хоуп Хикс.

Доналд Тръмп продължава да разчита на малък кръг от съветници, също както по време на предизборната си кампания, държейки до голяма степен на тяхната вярност към него. По време на преходния период той избягваше да назначава републиканци, които са били критични спрямо него или са работили за организации, противопоставящи му се по време на кампанията, като по този начин много кадри с опит са били оставени извън управлението, допълва изданието.

„Трудно е да се стигне отвъд този вътрешен кръг заради липсата на доверие към хората, които той (президентът – бел. ред.) не познава“, посочва високопоставен източник до Републиканската партия във връзка с преходния период.

Самият Тръмп беше предупреждаван да не назначава Флин за съветник по сигурността както от своя предшественик Барак Обама, така и от началника на преходния си екип Крис Кристи. В крайна сметка той получи поста, но след по-малко от месец се оттегли, след като стана ясно, че е излъгал за разговорите, които е имал с представители на руската власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Любимата фраза на Тръмп " Уволнен си ....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още