IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти измислиха ново решение за връзката на Перник със столичното метро

Транспортните специалисти предлагат да бъдат купени двусистемни мотриси

15:54 | 28.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Транспортни специалисти предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро. Това съобщи на пресконференция Мартин Златков - асистент във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", предаде БТА.

Според тях по-рационално би било закупуването на двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по съществуващото жп трасе да правят връзка с Перник, дори и с Радомир. 

Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро, обясни Златков. По думите му вече е внесено предложение в Столичен общински съвет от 30 ноември за удължаване на трети метродиаметър и закупуване на такива мотриси.

Така ще се облагодетелстват и жителите на София, увери Златков. Според него екологичният релсов електрически транспорт ще доведе до намаляване на трафика през Владайския проход и автомагистрала "Люлин", което чувствително ще снижи вредните емисии, генерирани от влизащите в столицата автомобили, ще се решат проблеми с паркирането, шум и задръствания.

Времето за пътуване ще се съкрати почти двойно, заяви Златков. По думите му предложението е подкрепено от граждански инициативен комитет за подобряване на качеството на живот на населените места и квартали в южната част на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
То и сега може да стане - трябва да се предвиди с ремонта на трамвая по Борис III петицата да мине на широки релси и да бъдат удължени до Перник в отделен коловоз, не по булеварда.До Перник се пуска някакъв нов номер, за да се различават и - воала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Не само София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 6 години
Първо отклониха трасето на трети метродиаметър, сега се усетиха и какви проcтoтии да измислят се чудят. Ако метродиаметър си беше по оригиналното трасе - по Борис -ий до Княжево, просто можеше да се удължи до Перник - от Княжево до - са само 9 километра. Овча Мисъл можеше да бъде свързана с метрото чрез отклонение от метродиаметър - от МС Вардар през Красна поляна... ама нали София се управлява от идиoтски ceляни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още