IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са новите лица на Федералния резерв, които ще определят лихвите?

Не се знае много за нагласите им по отношение на паричната политика

08:45 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двама от най-новите служители на Федералния резерв ще застанат в центъра на вниманието през 2018 г., когато ще заемат за първи път местата си за гласуване в комисията за определяне на лихвените проценти на централната банка и ще преценяват как да задържат икономиката на страната в равновесие, пише The Wall Street Journal.

Един от тях, изпълнителният директор на McKinsey & Co. Томас Баркин, започва новата си работа като президент на регионалната банка на Фед в Ричмънд на 1 януари, а другият, бивш президент на администрацията на Барак Обама, Рафаел Бостич поема регионалната банка в Атланта през юни.

Не се знае обаче много по отношение на нагласите им за паричната политика, така че пазарните експерти тепърва ще ги анализират.

Томас Баркин няма за момента публични изказвания по отношение на икономически показатели като пазар на труда, инфлация или лихвени индекси. От изказванията на Бостич пък стана ясно, че той подкрепя краткосрочното вдигане на лихвените проценти от Фед, което беше направено през декември. В същото време обаче не се разбира дали би гласувал за повече или по-малко агресивно вдигане на лихвите в бъдеще.

Правото да се гласува за определяне на лихвени проценти не дава на служителите повече влияние върху политиката, отколкото на колегите им без право на глас, но предоставя платформа, чрез която да представят вижданията си. Особено когато решенията предизвикват разочарование, те намират широк отзвук в медиите.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти през този месец с четвърт процентен пункт, както се очакваше, но остави непроменена своята прогноза за лихвените нива в следващите години. Този ход представлява „победа“ за централната банка, която обеща да продължи постепенното затягане на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още