IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ определи максимални стойности за съотношението на неизпълнените поръчки

От догодина се променят и изискванията за „айсберг” поръчките в Xetra

17:00 | 28.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Съветът на директорите на БФБ-София определи максимални стойности на съотношението на неизпълнените поръчки (OTR) във връзка с новата нормативна рамка на MiFID II и MiFIR, става ясно от съобщение, качено на сайта на борсовия оператор.

OTR определя коефициента между въведените, модифицирани и изтрити поръчки и изпълнените сделки и цели основно да се предотврати създаване на условия за търговия в нарушение на установения ред на регулираните пазари.

Борсата изчислява OTR за всеки борсов член след края на всяка борсова сесия на база обем на въведените поръчки и изпълнените сделки и на база брой на въведени поръчки и изпълнени сделки.

Максимална стойност на OTR на база обем:

1. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE – 5 000 000

2. Максимална стойност на OTR за Алтернативния пазар BaSE – 10 000 000

Максимална стойност на OTR на база брой поръчки:

1. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE – 1 000

2. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE за борсови членове, действащи в качеството на маркет-мейкър – 5 000

3. Максимална стойност на OTR за Алтернативния пазар BaSE – 1 000

Решението влиза в сила, считано от 3 януари 2018 г., като при необходимост подлежи на промяна.

От същата дата борсовите членове ще получават индивидуални ежедневни отчети за стойностите на OTR, изчислен на база обем и брой поръчки за всяка емисия финансови инструменти за съответния борсов член. Отчетът ще бъде достъпен посредством интернет страницата на борсата в деня, следващ този, към който се калкулират съотношенията.

Също така, считано от януари 2018 г., се променят изискванията за „айсберг” поръчките в Xetra.

При въвеждане на „айсберг” поръчки от горепосочената дата, или при последваща модификация, общият обем на “айсберг” поръчката следва да бъде с минимална стойност (брой*лимитирана цена), не по-малка или равна на левовата равностойност на 10 000 (десет хиляди) евро. Изискванията върховият обем да е минимум 5 (пет) на сто от общия обем на “айсберг” поръчката се запазва. „Айсберг” поръчка, която не отговаря на изискванията за минимална стойност, се отхвърля от системата, посочват от БФБ.

От 3 януари айсберг поръчки няма да бъдат налични като тип поръчки за общински и корпоративни облигации, както и за Държавни ценни книжа, до получаване на разрешение от Комисията за финансов надзор.

БФБ-София е предвидила тези поръчки в промяната на Правилника за дейността си, въз основа на който ще бъде издадено това решение. Операторът посочва, че ще информира своевременно при възстановяване на „айсберг” поръчките за описаните инструменти.

В същото време, считано от 2 януари 2018 г., акциите и борсово търгуваните фондове ще бъдат с присвоени стъпки на котиране (tick size) съгласно оповестената на уеб-страницата на Комисията за финансов надзор, „Информация за среднодневния брой сделки за емисиите акции, допуснати до търговия на БФБ-София АД”.

Присвоените стъпки на котиране могат да бъдат намерени в референтните данни на всеки инструмент, които са достъпни посредством машинно-четим data feed на адрес http://rss.bse-sofia.bg/?page=ReferenceData.

Присвоените стъпки на котиране, приложими към 2 януари 2018 г., могат да бъдат открити на уеб страницата на борсата. Информация за съответните диапазони, в които попада всеки от инструментите, може да бъде открита във втория работен лист на файла.

Информацията ще бъде обновена на 29 декември 2017 г. след края на търговската сесия.

За останалите инструменти, допуснати до търговия на БФБ-София, се запазват стъпките на котиране от 3 знака след десетичната запетая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Иван Давидов
преди 6 години
И сега айсбергите ще се използват само от институционалните инвеститори и 4-5 индивидуални инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още