IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени нарастват за десети пореден месец

На месечна база индексът на цените на производител расте с 0,6%, а на годишна база с 5,7%, сочат данните на Националния статистически институт

12:42 | 29.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През ноември производствените цени в България продължават да нарастват, като затвърждават тенденцията от предходните месеци.

На месечна база индексът на цените на производител нараства с 0,6%, а на годишна база с 5,7%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Така ръстът на годишна база продължава десети пореден месец. 

По-високи производствени цени спрямо октомври са регистрирани в преработващата промишленост - с 0,9%, като по-съществено е увеличението при производството на тютюневи изделия - с 1,9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,8%.

Намаление е регистрирано при производството, некласифицирано другаде, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0,8%, както и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0,4%. В добивната промишленост е отчетено намаление на цените - с 1,5%, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не се наблюдава промяна. 

На годишна база през ноември производствените цени нарастват с 5,7%, като повишение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,9%, при преработващата промишленост - с 4,5%, и в добивната промишленост - с 3,8%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 11,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,3%, както и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,1%. Намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, и при производството на превозни средства, без автомобили - по 2,3%.

На вътрешния пазар производствените цени през ноември нарастват с 0,5% спрямо предходния месец. Увеличение има в преработващата промишленост - с 0.7%, в добивната промишленост - с 0,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%. В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 2,7%, и при производството на химични продукти - с 1,5%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1,1%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,9%.

Цените на производител на вътрешния пазар през ноември растат с 5,8% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,1%, в добивната промишленост - с 9,1%, и в преработващата промишленост - с 3,1%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо ноември 2016 г. са отчетени при производството на основни метали - със 7,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,4%, и при производството на електрически съоръжения - с 4,8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,6%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2017 г. се увеличава с 0,8% в сравнение с предходния месец, като по-съществено увеличение се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,3%.

На годишна база цените на производител на международния пазар нарастват с 5,7%, като в преработващата промишленост увеличението на цените е с 6,1%. По-високи цени са отчетени при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 13,8%, и при производството на основни метали - с 12,3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 3,3%, на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3,2%, и при производството на химични продукти - с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При допусканата държавна грешка да няма защита срещу вредното влияние от лева, левът е с нарастващ потенциал за колапс. Инфлацията е последица от развитието на този процес.Сега чрез ниска основна лихва Централната банка влияе за занижена инфлация. Подходът е с временен ефект и със завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още