IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Банско започва работата по устройствения план за ски зоната

Парк "Пирин" не е джунгла - нужни са пътеки, зяави кметът на града по време на съвместен брифинг с екоминистъра

16:43 | 30.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: BanskoSki</em></p>

Снимка: BanskoSki

Никакво строителство на хотели и ресторанти в парк "Пирин" няма да има - промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения. Това заяви по време на брифинг екологичния министър Нено Димов.

Той посочи, че община Банско започва даразработва устройствен план за разширяването на ски зоната, който ще премине през екологична оценка и оценка за съответствие. Съответно и инвестиционни намерения за проекти също ще бъдат подложени на оценки, обеща още министърът.

Планът за управление на парк "Пирин" не подлежи на оценки, защото няма инвестиционно намерение, а само променя режими, каза още Нено Димов.

"Търся баланса на различните гледни точки, а не консенсус на всяка цена", посочи той и допълни, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано и отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.

Министърът отхвърли твърденията, че застроени ще бъдат 48% от парка. По негови думи строителство ще има в 2% от територията на ски зоната в Банско и 0,6% - в Добринище. Става въпрос единствено за спортна инфраструктура, допълни той.

Колкото за срока, в който може да бъде построен втори лифт в Банско, Нено Димов не очаква това да стане до следващия сезон. Ако инвестиционното намерение бъде обжалвано в съда, сроковете стават съвсем непрогнозируеми.

Кметът на Банско Георги Икономов посочи, че европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете. Той призна, че за изграждането на втория лифт ще бъдат изсечени повече от 80-100 дървета. За първия лифт например са изсечени 2 хил. куб. метра дървесина, а годишният прираст на дървесината е 80 хил. куб. метра.

Икономов също даде гаранции, че няма да бъде изсечено нито едно дърво в повече.

Парковете не са джунгли, в Пирин трябва да има пътеки, просеки, посочи още кметът на Банско.

На 3 януари ще има лайвстрйм във Facebook, по време на който Нено Димов ще отговори на всички въпроси, свързани с промените в парк "Пирин", анонсира още екоминистърът. Според него това е територията на протестиращите и ще успее да премахне всички спекулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
А какво са правили до сега Община Банско Опашките по лифтовете и недостиг на писти не е от тази не е и от предишната по предишната и т н Те знаеха че рано или късно строителство на нов лифт и допълнителни писти ще бъде дадено Но само на лифт и писти Ако имаха готов план за това строителството можеше да почне от април и след 2 години да имат нова спортна инфраструктора Но те вероятно искат нещо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Не сме забравили проекта "СУПЕР БОРОВЕЦ" и тримата държавни мъже подскачащи при първа копка зад лопатите!Не бяха ли това Сергей Дмитриевич, дядо Коледа /пардон Сакскобургготски/ и разбира се човека който "разпределяше порциите в държавата" Доган.До тях настървено бодяха с лопатите земята и приятелите на БОЙКОВИЯ ЦАР от същия този ОМАНСКИ ФОНД който щеше да инвестира едни МИЛИАРДИ в дружество РИЛА-САМОКОВ 2004 АД в което община Самоков влезна с апортна вноска тридесет и три ОБЩИНСКИ ИМОТА.Всъшност тези "инвестиционни" средства не влезнаха ли като дялово участие на ОМАНСКИЯ ФОНД в една фалирала банка КТБ?Осъдиха ли ни в САЩ оманците за фалита на КТБ?!Какво влезе , какво излезе от този ПРОЕКТ Е ТРУДНО ДА СЕ КАЖЕ, но Община Самоков е апортирала 2 000 дка частни общински земи като основен капитал,във фирмата Рила-Самоков 2004 АД. в която ОМАНЦИНЕ държат 67% от акциите.С парите на Оманският държавен фонд, представен от дружество Ес Джи Ар Еф е отпуснат заем на Транс Болкан Инвестмънт Лимитид. В тази финансова мътилка притежаващите 25 % от капитала САМОКОВСКИ ОБЩИНАРИ предполагам , че и сега се чустват като телета в касапница.ОЧАКВАМЕ И В БАНСКО ДА СЕ ПОЯВЯТ НЯКОИ САУДИТЦИ , да размахат бодряшки лопати за първа копка пред смаяните и изпаднали във възторг общинари, очакващи над главите им да се изсипе рога на изобилието. Не е истина, че можем да бъдем толкова лековати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още