IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки сделката с ОПЕК Русия бележи рекорден добив на петрол за 2017 г.

Страната бележи девето поредно годишно увеличение на производството

12:20 | 02.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската петролна индустрия е продължила дългосрочното си разширяване и миналата година, а производството е достигнало рекордни нива, въпреки че президентът Владимир Путин се присъедини към усилията на ОПЕК за преодоляване на глобалното пренасищане на пазара с цел повишаване на цените на суровината, предава Bloomberg.

Петролното производство на страната е нараснало до средно 10,98 млн. барела на ден през 2017 г., което е с 0,1% повече спрямо предишната година, сочат данни, публикувани във вторник от енергийното министерство на Русия. Това е девето поредно годишно увеличение на добива, достигайки най-високите нива от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Руското производство расте под управлението на Путин, почти удвоявайки се от 6,1 млн. барела на ден през 1999 г. Дългото разширяване на индустрията може да поспре през 2018 г., тъй като Русия се съгласи на още една година квоти с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Безпрецедентният период на сътрудничество сви високите резерви от суровината и подкрепи цените миналата година, преоформяйки глобалния пазар на петрол и енергийната геополитика.

Въпреки съкращенията в добива Русия е постигнала рекордните нива, тъй като е засилила силно производството си през предишната година. Добивът е достигнал 11,23 млн. барела на ден през октомври 2016 г. - месец преди да бъде обявено споразумението с ОПЕК. Русия изпълни обещаното намаляване на добива с 300 хил. барела на ден постепенно, което означава, че производството е останало над 11 млн. барела на ден в продължение на първите няколко месеца от 2017 г.

Съюзниците на Русия в ОПЕК обаче не се оплакват от това. Цените на петрола сорт Брент се покачиха с 18% миналата година, а глобалните резерви се свиват.

Производството на петрол през декември в страната е било на ниво от 10,95 млн. барела на ден, с 0,1% повече от ноември, а износът е спаднал с 5,3% до 5,24 млн. барела на ден, посочва енергийното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 6 години
... традицията го изисква :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още