IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от компаниите в SOFIX изпращат 2017 г. с по-малко акционери

Най-много намаляват акционерите на Албена, Еврохолд и Стара планина

11:18 | 03.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десет от общо 15 компании от основния индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX намаляват броя на своите акционери между 10 май и 29 декември, показват изчисленията на Investor.bg на база на статистиката на Централен депозитар.

Припомняме, че Централен депозитар започна да обявява данните за броя на акционерите в българските публични компании от 10 май 2017 г. Така за първи път се дава яснота колко са акционерите в борсовите дружества.

Оттогава до последния борсов ден за миналата година прегледът показва, че тенденцията е към понижение в броя на акционерите.

Най-много намаляват акционерите на Албена, Еврохолд и Стара планина. При общо шест дружества понижението е трицифрено.

По-голям спад се отчита и при Доверие Обединен Холдинг АД, Химимпорт и Първа инвестиционна банка.

Петте компании, които увеличават броя на акционерите си, са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Монбат, Адванс Терафонд, Сирма Груп Холдинг и Софарма. Акционерите във фармацевтичната компания са се увеличили с 690 души.

Изчисления на Investor.bg показват, че среният брой акционери в 15-те компании от SOFIX е 22 661. Фактите говорят, че активните инвеститори на капиталовия пазар в България оредяват от стотици хиляди (и дори милиони) по времето на масовата приватизация до 4 хил. при IPO-тата от бума през 2007 г. и едва около 300 в публичните предлагания от последните години.

Таблица: Изчисления на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
popo323
преди 6 години
Намаление , увеличение , все тая .Тази борса и кампаниите в нея са просто една подигравка !Погледнете сумарно какъв дивидент са раздали тези" компании " , и ще разберете , че да си акционер , значи ,че си *** , който има излишни пари , които пък мажоритарите са изпокрали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
TGV
преди 6 години
Добре е да се посочи измениението в %. На 78 721 човека намаление с 426 няма и 1%. При някои компании, напр. Софарма увеличението на акционерите стига до 13%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още