IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2019 г. ще влезем в еврозоната, прогнозира Кольо Парамов

Финансистът е на мнение, че валутният борд стопира икономиката

13:49 | 02.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България има интерес да влезе бързо в еврозоната. В оптимален план това може да се случи до края на 2019 г., а при добро стечение на обстоятелствата - още в началото или средата на следващата година.

Това прогнозира финансистът Кольо Парамов, цитиран от БТА.

“Действието на валутния борд стопира икономиката ни през последните няколко години. За неговото поддържане ние държим резерв между 22 и 24 млрд. лева, които не работят за нашата държава. Страната ни не се ползва от възможностите за финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ) и затова тук се плащат високи лихви по кредитите. Докато нашите ипотечни кредити са с лихви между 4,5 - 7,5%, то във Великобритания плащат лихви от 1,25%, а в Германия - 1,75%“, посочи Парамов.

Според него през последните години 73 фирми за бързи кредити са направили невероятни печалби на гърба на българина, докато в банковата система циркулират много свободни пари.

“С влизането в еврозоната ще изравним възможностите за вътрешно кредитиране, което ще даде тласък на икономиката”, смята Парамов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Сега за Република България е маловажно дали е в Еврозоната.Днес същественият проблем е, че Еврозоната е без защита срещу вредното влияние от еврото.Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. ЕЦБ е без необходимите права и не може да предотврати загуби.При запазване на допусканата грешка Европейския съюз е с подсигурен крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Веск
преди 6 години
Тез милиарди при онез над 30 милиарди. Голям прас. За народа заеми само. Дреме ми за еврозоната. Дано поне малко озапти банките и фирмите за къси кредити. Еврото е по-малка, далеч по-малка спирачка от корупцията, кражбите, желанието за лесен хотелиерски и търговски бизнес и т.н. нашенски черти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още