IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marks & Spencer продава магазините си в Хонконг и Макао

Продажбата е част от мащабното преструктуриране на британския търговец на храни и дрехи на дребно

16:27 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Британският търговец на храна и дрехи на дребно Marks & Spencer (M&S) продава магазините си в Хонконг и Макао като част от мащабното си преструктуриране, съобщава The Guardian.

Веригата се разделя с една от ключовите си небритански операции. Купувач е дългогодишният франчайз партньор в региона – Al-Futtaim, за неназована сума. Marks & Spencer продава 27 магазина, които ще запазят името M&S съгласно франчайз споразумението, с което базираната в Дубай Al-Futtaim вече ще бъде собственик на 72 магазина от бранда в Азия и Близкия изток.

Ходът идва по-малко от два месеца, след като M&S пощади операциите си в Хонконг в рамките на мащабното си преструктуриране. Компанията обяви, че затваря 30 магазина във Великобритания и превръща 45 други в магазини само за хранителни стоки, докато в същото време свива пространството за дрехи.

Планът за преструктуриране, представен от главния изпълнителен директор Стив Роу, включва закриването на 53 магазина на загуба на международни пазари, включително в Китай, Франция и Белгия, но тези в Хонконг бяха запазени.

„Значително преоформяме международния си бизнес, което подобрява рентабилността и ни позиционира към растеж“, казва международният директор Пол Фринстън. „Като един от водещите оператори на дребно в света със силни логистични способности и местна експертиза Al-Futtaim е идеалният наш партньор за развитието и разрастването на бизнеса ни в Хонконг и Макао“, допълва той.

Международният бизнес на британската верига претърпя загуба от 43 млн. паунда през миналата година. След сделката с Al-Futtaim последните магазини, собственост на компанията, остават в Ирландия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още