IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: 2017 г. беше позитивна за БФБ

Броят на сключените сделки нараства с 40%, а изтъргуваните обеми от акции - с близо 80%, информира изпълнителният директор на Българската фондова борса

17:50 | 02.01.18 г.
Иван Такев: 2017 г. беше позитивна за БФБ

2017 г. като цяло беше позитивна за Българската фондова борса (БФБ), особено на фона на негативните 2016 и 2015 г. Те бяха белязани с изключително ниска ликвидност и липса на кой знае какви събития, като изключим няколко IPO-та . През 2017 г. поне успяхме да видим някакво пречупване на тренда. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

„Броят на сключените сделки нараства с 40%, а изтъргуваните обеми от акции - с близо 80%. Това е положително и ни зарежда с някакъв оптимизъм и за 2018 г.“, посочи Такев.

Той припомни, че от утре влиза в сила новата Директива за пазарите на финансови инструменти, която според него е най-мащабната реформа като цяло във финансовия сектор, за която никой не е напълно подготвен.

Що се отнася до изминалата година, Такев е на мнение, че за първи път на една маса са седнали повечето от институциите, които са ангажирани с капиталовия пазар, включително и политици.

“Това може би е необходимо условие, но не е достатъчно, за да се случат нещата. Има много по-различни фактори, които не са в контрола на нито един от нас – това се макроикономическата обстановка, възприятието на инвеститорите, рисковата им нагласа и т.н“, смята изпълнителният директор на Българската фондова борса. 

Според него трябва да се направи така, че платформата на БФБ „наистина да бъде оценена и използвана”. “Тя всъщност в някаква степен бива използвана, но не от български, за съжаление, инвеститори, нито пък български компании с някакъв бенефициент на инвестиции по линия на платформата“, посочи Такев. Той смята, че причините за това са много и в голяма степен са идентифицирани.

„Ние няма да оставим нещата дотук. И последващи проекти ще има в тази връзка – приключването на сделките да бъде улеснено максимално, така че инвеститорите да чувстват комфорта, че все едно приключват в страната, в която се намират, да снабдим с достатъчно адекватен анализ на листваните компании“, коментира той.

По думите му в по-малките държави като България липсва адекватно покритие от страна на анализатори относно това какво се случва в публичните дружества.

„Ако инвеститорите в България нямат такъв анализ, ще изпитват много сериозни затруднения да разберат какво точно се случва с една листната компания. Идеята има потенциал и това е начин за елиминиране на предпочитанията към собствения пазар", убеден е изпълнителният директор на БФБ. "Прекалено сме малки, за да предизвикаме интерес на който и да е сериозен инвеститор, но бидейки част от по-голяма платформа, при това подчинявайки се на едни и същи бизнес правила, ние имаме шанс да бъдем забелязани“, каза той.

Вижте целия разговор с Иван Такев във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още