IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът отстъпва позиции в подземния свят

Все повече престъпници се насочват към монеро – друга криптовалута, която може да им осигури повече сигурност и надеждност

20:04 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Биткойнът губи лустрото си сред някои от най-ранните и най-ненаситни свои фенове – престъпниците, отстъпвайки позиции пред един нов вид виртуални разплащателни средства.

Криптовалути като монеро, създадени, за да не могат да бъдат проследени, успяха да наберат значителна инерция през последните два месеца, след като властите на много места се сдобиха със софтуер, който позволява наблюдението на хора, използващи биткойни, съобщава Bloomberg. Все повече аналитични фирми, като Chainalysis,например, се усъвършенстват в това да откриват дигитални съкровища, свързани с престъпна дейност или пране на пари, попречвайки на тяхното обръщане в традиционни валути.

Европейската полицейска служба Европол предупреди в свой доклад преди три месеца, че „други криптовалути като монеро, етериум и Zcash набират популярност сред дигиталния подземен свят“. Изнудвачи, които използват зловреден софтуер, за да блокират компютрите на свои жертви, докато не получат откуп, започнаха да искат плащанията им да се извършват в тези валути.

Валутата вече е „една от любимите, ако не и любимата“ при извършването на атаки с блокиране на потребителски компютри срещу откуп, посочва Мат Сюичи, основател на базираната в Дубай фирма за сигурност Comae Technologies.

През последните два месеца на 2017 г. монеро увеличи четири пъти стойността си до 349 долара, посочват от coinmarketcap.com. Това я нарежда сред редица други валути, които поскъпнаха по-бързо от биткойна – успял приблизително да удвои цената си същия период по данни на Bloomberg.

В случая с монеро престъпниците я предпочитат все повече, тъй като основната технология на биткойна би могла да се окаже в техен ущърб. Блокчейнът, който щателно записва адресите, които изпращат и получават трансакции, както и точното време на операциите и средствата по тях, са информация, която би могла да послужи на властите като доказателство за престъпна дейност. Ако даден адрес бъде свързан с определено престъпление, наблюдението на биткойн вселената може да покаже сумите, които изчезват от дадено място и се появяват на друго.

Разследващите са успели да разработят база данни и техники за обработка на такъв тип информация, за да може по-лесно да се стига до престъпниците.

Нека предположим, че кафене в Бъркли е познато с определен биткойн адрес и всяка сутрин в девет на него се превежда определена сума в криптовалутата от издирван престъпник. Така полицията ще може в уреченото време и място да проведе арест и да задържи търсения от нея извършител.

Монеро, чието начало датира от 2014 г., е много по-различна валута. При нея адресите на получателите се скриват в блокчейн чрез генерирането на фалшиви, за да може истинският изпращач да остане неизвестен. Също така в тайна остава и обемът на средства по трансакцията.

По думите на Пауъл Кусковски, изпълнителния директор на Coinfirm – която помага на борси и компании да избягват употребата на средства с престъпен произход, технологията на монеро е толкова ефикасна, че софтуерът за засичане на криптовалута с незаконен произход отбелязва почти всички средства, обърнати в нея, като високорискови. За сравнение при биткойна такива са само около 10%. „Считаме за „високорисково“ това, което прави средствата анонимни“, посочва Кусковски.

Монеро е сред фокусираните върху анонимността криптовалути, всяка една от които предлага различни възможности за опазване на сигурността на своите потребители. Нейният основен конкурент Zcash – който е известен с това, че до голяма степен се ползва от престъпници, може да предложи дори още по-голяма защита на самоличността. Вместо да създава фалшиви адреси за прикриване на изпращача на средства, валутата криптира истинския адрес. Това прави невъзможно проследяването чрез откриване на връзки между адресите, използвани при множество трансакции – слабост, каквато монеро има. 

Считаме за „високо рисково“ това, което прави средствата анонимни.

Независимо от това обаче изследователи от Университета в Принстън наскоро успяха да разработят технология, която да им помага при анализирането на сделки със Zcash поне до някаква определена степен. Те обаче все още не могат да проникнат в системата на монеро. Друг недостиг на Zcash е и това, че валутата не може да се използва през предпочитаните от престъпниците мобилни устройства за еднократна употреба.

Създателите на монеро казват, че просто са създали валута, която защитава самоличността. Много хора я използват съвсем законно – просто не искат другите да знаят дали си купуват кафе или кола, посочва Рикардо Спани, един от нейните разработчици.

„Като общност ние определено не подкрепяме използването на монеро от престъпници“, казва още той и допълва, че в същото време при наличието на децентрализирана валута няма как да бъде предотвратено използването й от определени хора. Според Спани неговата валута има преимущества пред биткойна и затова ще бъде използвана и от престъпници.

Въпреки това хората с криминален произход са едва малка част от всички нейни потребители, смята Лукас Нуци, анализатор към компанията Digital Asset Research, която предоставя проучвания за институционални инвеститори.

„Също както с всяка новаторска технология много от първите й случаи на използване са за незаконна дейност“, посочва той. Но тъй като обикновените хора стават все по-предпазливи относно личните си данни и тяхното наблюдение, в тези валути се открива удобство, което е „отвъд обмена на незаконни стоки“, допълва Нуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още