IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни призовава за регулация и ДДС за биткойна

Всички участници в дадена трансакция открито трябва да показват идентичността си, казва управителят на австрийската централна банка

08:39 | 03.01.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гуверньорът на австрийската централна банка Евалд Новотни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на австрийската централна банка Евалд Новотни. Снимка: Ройтерс

Управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни за пореден път призовава за регулации за биткойна, като този път поиска и данъчно облагане с ДДС за криптовалутата.

„Не може да допускаме това – да решим да спрем да печатаме банкнотата от 500 евро, за да се борим срещу прането на пари, да налагаме толкова строги правила дори за малките спестовни съюзи, за да гледаме безучастно след това как с биткойна се перат пари в целия свят. Има спешна нужда от действие“, казва Новотни, който е член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред германския Süddeutsche Zeitung

По думите му трябва да се заложат правила, каквито има и при други финансови сделки. „Всички участници в дадена трансакция открито трябва да показват идентичността си. По този начин биткойнът може да се срине“, добавя той. „Има нужда да облагаме биткойна с ДДС, тъй като той не е валута“, твърди банкерът.

През 2017 г. курсът на криптовалутата скочи с около 1 400 на сто. Една от причините за ръста е въвеждането на фючърсни сделки от две големи борси и навлизането на биткойна по този начин в класическата финансова система.

Във вторник един биткойн се обменяше на платформата  Bitstamp за 14 102 долара, лек ръст спрямо понеделник. В началото на 2017 г. цената бе около 1 000 долара за биткойн.

Това не е първият път, в който Новотни призовава за по-засилени регулации. "Европейският съюз трябва да се замисли за регулиране на биткойна", заяви той в началото на декември. „Само заради мащаба със сигурност става все по-необходимо да се обсъди дали трябва да има регулации и под каква форма да бъдат те“, каза тогава Новотни. 

„Особен аспект, който трябва да се обсъди, е въпросът доколко регулациите за прането на пари са релевантни в случая“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още