IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти спънаха сделката на Alibaba и MoneyGram

Двете фирми обаче не се отказват да работят заедно

09:24 | 03.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на MoneyGram записаха спад на стойността си, след като американското правителство не одобри сливането ѝ със звеното Ant Financial на Alibaba, което е контролирано от основателя на китайския гигант Джак Ма, пише CNBC.

Ant Financial ще плати 30 млн. долара такса за отказване от сделката, в рамките на която изразява съгласие да купи MoneyGram за 18 долара на акция. Книжата на MoneyGram се търгуваха на цена от около 12 долара във вторник, т.е. с близо 9% надолу.

„Геополитическата обстановка се промени значително откакто първо обявихме предложената трансакция с Ant Financial преди близо година“, коментира главният изпълнителен директор на MoneyGram Алекс Холмс. „Въпреки, че дадохме всичко от себе си, за да работим съвместно с американското правителство, сега стана ясно, че то няма да одобри това сливане“, допълва той.

Вместо това Alibaba и MoneyGram ще формират „нова стратегическа бизнес кооперация“, за да разширят услугите си за дигитални разплащания в международен план.

„Утвърждаването на това ново стратегическо партньорство с MoneyGram ще донесе партньор с глобални възможности в нашата екосистема“, коментира Дъг Фигин, президент на Ant Financial International. “Въпреки че Ant Financial няма да има директна връзка чрез собственост с MoneyGram, нямаме търпение да работим заедно с екипа на MoneyGram, за да направим нашата платформа още по-достъпна“, казва той.

Това е голям удар за китайския гигант в електронната търговия, който има глобални амбиции, но се сблъсква с тежката ръка на американското правителство по отношение на търговията с Китай. Очаква се този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп да наложи по-сериозни наказания на компаниите, които зависят от търговията с Китай, пише Washington Post.

Ant Financial е известна с доминантната онлайн разплащателна услуга Alipay, която наподобява PayPal. Тя беше част от Alibaba, но се отдели от нея, когато Alibaba стана публична през 2014 г. Самата Ant Financial е смятана за един от топ кандидатите за първично публично предлагане, макар че се твърди, че през октомври 2017 г. компанията е решила да изчака с осъществяването на този план, докато разширява инвестициите си в стартъпи.

MoneyGram е втората по големина компания в света за трансфер на пари. Тя има дълга история на работа с мултинационални парични трансфери – още от 40-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Звучен ШАМАР на китайските наглеци. С Доди нема лабаво. САЩ не е България в която в последно време не спират да ни облъчват с приспивната песен за КИТАЙСКИТЕ "ИНВЕСТИТОРИ" , и ПЪТЯ НА КОПРИНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още