IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага за ратификация конвенцията на МОТ за минималната заплата

Така ще се гарантира предвидимост в ръста на минималното възнаграждение

12:21 | 03.01.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ) за определяне на минимална работна заплата. Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците, съобщават от пресслужбата на кабинета.

При определянето на минималното възнаграждение ще се отчитат важни социално-икономически критерии, като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. 

С ратификацията ще се гарантира предвидимост в ръста на минималната заплата.

Ратификацията е заложена като мярка в управленската програма на правителството и ще бъде стъпка за въвеждане на съвременните международни трудови стандартни в националното законодателство. С приемането на Конвенцията ще бъде изпълнена общата цел на правителството, синдикатите и работодателите, свързана със създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата в отговор на специфични препоръки на Съвета на ЕС, посочва се в решението на правителството.

Конвенция № 131 е приета през 1970 г. от Международната конференция на труда на Международната организация на труда (МОТ). Тя е ратифицирана от 53 държави-членки на МОТ, 9 от които са държави-членки на Европейския съюз - Франция, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още