IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При втори лифт в Банско екоминистърът ще иска забрана за автомобили в ски зоната

В Национален парк „Пирин“ засега са разрешени водохващания и бъдещи ски съоръжения, заяви Нено Димов

13:35 | 03.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако в Банско бъде построен втори кабинков лифт, министърът на околната среда Нено Димов смята да забрани автомобилите в района на ски зоната.

По време на едночасова онлайн жива връзка днес той отговаряше на въпроси от природозащитници и граждани за бъдещето на Банско по повод предизвикалото спорове и протести решение на кабинета за промяна на стария план за управление на Национален парк „Пирин“. Отговорите на министъра бяха гледани от над 700 души.

В момента голяма част от туристите се качват по пътя с коли и отстрани има дървета, силно афектирани от замърсяването, обясни министърът. 

„Ако бъде забранено качването на коли, ефектът ще е положителен. Кабинковият лифт не може да замърси, той е на ток. Това трябва да бъде оценено в рамките на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС)“, каза Димов.

Той определи голяма част от обвиненията на екоактивистите като „манипулативни“ и „спекулативни“ и заяви, че в ски зоната над Банско с площ 2% от парка ще бъдат строени само спортни съоръжения -  кабинков лифт, съоръжения, свързани със ски спорта, и писти. Това подлежи на ОВОС, обществено обсъждане и дебати на място, оценка от Висшия експертен екологичен съвет и при евентуално одобрение от екоминистерството ще има и последващ съдебен контрол, допълни той.

В зона с площ 45% от рамките на парка се разрешават и водохващания единствено и само за питейни нужди, което досега е било пропуснато в сега действащия план, каза той. Няма да има строителство на хотели и ресторанти, каза министърът.

Източник: FB

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 6 години
Нено е министър на корупцията и понеже формално няма такова министерство трябва да подаде ОСТАВКА!!! Как до сега не му пречеше качването на автомобили на Шилигарника (което принципно не е добре да се прави), а сега уж защитавайки природата ще го забранява? Ми това е черешката на тортата към подарената разширена концесия! Лятото сигурно пак ще е забранено, което не е лошо принципно, но лифтът не работи постоянно, а и има хора с бебета, но понеже автомобилите не плащат по 20-30 лв за билет на човек не е далавера да има коли горе, но до вчера не пречеше. А околната среда - тя рушвети не дава така че няма какво да я мислим, нали Димов? Е, така и борим корупцията и шуро-баджанащината във властта? това трябваше да е девиз на европредседателството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още