IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора криптовалута надвиши пазарна капитализация от 100 млрд. долара

Със силния си ръст от над 1000% през декември рипъл мина етера и пазарната капитализация вече е 106 млрд. долара

15:10 | 03.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: pixabay</em></p>

Илюстрация: pixabay

Без съмнение биткойнът остава криптовалутата с най-голяма пазарна капитализация в света. Според сайта за предоставяне на данни Coinmarketcap общата капитализация на биткойна вече надвишава 254 млрд. долара. Това е доста по-висока стойност от тази на другите дигитални валути. 

За първи път обаче втора криптовалута успява да премине през психологически важната граница от 100 млрд. долара по капитализация. И не става дума за етера – най-големият до скоро конкурент на биткойна, който в продължение на месеци държеше второто място по капитализация.

Сега етерът е изпреварен от криптовалутата рипъл след нейния силен ръст от над 1000% през декември. Това е първата дигитална валута след биткойна, която минава границата от 100 млрд. долара и има капитализация от около 106 млрд. долара. 

Рипъл е валутата на Ripple Protocol – по-широка категория за глобална борса с отворен код. Тя вече се използва от банки като Santander, Bank of America Merrill Lynch, UBS и RBC. Валутата решава различен проблем от биткойна, позволявайки да се уреждат плащания между различни валути и дори различни системи за плащания. 

Задълженията се записват в обществен регистър. Той се съхранява на всички компютри на мрежата на рипъл. Парите се трансферират само ако двама участници отчетат достатъчно доверие един към друг.

Ако участниците не си вярват достатъчно, мрежата се опитва да създаде доверие. Така плащанията пълзят „to ripple“ през цялата мрежа. 

Като цяло има 100 млрд. рипъла, от които 55 млрд. могат да се разпределят сред ползвателите на мрежата. Създателите притежават 20 млрд. рипъла, други 25 млрд. рипъла са собственост на дружеството Ripple Labs, което си е поставило за цел да администрира валутата. Сред инвеститорите са Google и бившият германски политик Карл-Теодор цу Гутенберг.

В момента един рипъл струва около 2,22 долара, докато в началото на годината цената му беше 0,006 долара. През миналата година стойността набъбна цели 34 хил. на сто, изчислява специализираният сайт T3N. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ss42
преди 6 години
Да ама и банките се усещат че не са конкуренция и изостават във времето за това създадоха рипъл а цената му ще расте за другите кенефкойни съм съгласен с теб., а биткойн е много застрашен от забрана , регулация и компромати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
doc
преди 6 години
vsichki 'evtini' i 'centralizirani' valuti s goliam PR shte stanat shemi za ograbvane na 'novite' pari,koito shte vlizat v crypto prostranstvoto...hora,ne se lajete,bitcoin e zlatniat standart...toi e neshtoto v koeto otivat parite sled tezi pump and dump shemi...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
proizvoditel
преди 6 години
1000 % ръст за месец. Хаха Не само в България хората жадуват да бъдат измамени и ограбени. Казано директно - Балъците не свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
julian12
преди 6 години
Г-н Бойчо Попов, отправям предложение за повече новини и анализи за развитието на криптовалутите. Ако се абстрахиме от спекулативния характер на пазара, криптовалутите са бъдещето. Не случайно тези технологии започнаха да се ползват от различни институции и предварителните анализи биха били много по-полезни отколкото постфактум новините. Поздрави и успешна седмица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още