IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешка на дизайнер на чипове доведе до срив на акциите на Intel

Някои чипове на концерна имат дизайнерски дефект, който представлява риск за сигурността, твърди специализирана медия

19:49 | 03.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите на Wall Street заобикаляха отдалеч в сряда акциите на производителя на чипове Intel и разпродаваха книжата му. Цената на акциите се сви с 3,8 на сто до 45,05 долара за брой, като по този начин е най-зле представящият се компонент в Dow Jones в ранните часове на сесията в сряда, предава Ройтерс.

Причината е материал на технологичния сайт The Register, според който някои чипове на концерна имат дизайнерски дефект, който представлява риск за сигурността. Пропускът в защитата на процесорите на Intel e довел до редизайн на ядрата за Linux и Windows.

През последните два месеца програмистите са били заети да предотвратят възможността хакери да използват слабостите на защитата и да получат достъп до ключа за сигурност, пароли и файлове, кеширани от диска. Сайтът съобщава, че са необходими софтуерни актуализации както за Windows, така и за Linux, а те ще се отразят на производителността на дадена машина. За операционната система на Apple MacOS също е нужна актуализация, предава сайтът. 

Новината обаче окрили акциите на конкурента AMD (Advanced Micro Devices), които оглавяват индекса на сините чипове с ръст от 7,3 на сто до 11,78 долара за брой.

През миналата година акциите на Intel добавиха 27 на сто към стойността си, а тези на AMD – 9%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още