IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 затвори над 2700 пункта за първи път

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average добави над 100 пункта и също отбеляза рекорд

23:28 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции достигат рекордно високи цени в сряда благодарение на подем в технологичния сектор.

Технологичният индекс Nasdaq composite скочи с 0,9%, като книжата на Advanced Micro Devices поскъпнаха с над 5%.

Широкият индекс S&P 500 също отбеляза рекорд, като напредна с 0,7 на сто и затвори над 2700 пункта за първи път. Акциите на компаниите от технологичния сектор отбелязаха скок от 1,1%, а в енергийния повишението е още по-силно - с 1,7%, след като цената на американския лек суров петрол затвори на най-високото си равнище от декември 2014 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average добави 106 пункта и също отбеляза рекорд.

"Тенденциите от 2017 г. продължават и през 2018 г.", коментира пред CNBC Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments. "Виждаме много пари да се връщат към книжата на производителите на полупроводници" след известно прибиране на печалби в края на миналата година.

Борсово търгуваният фонд VanEck Vectors Semiconductor се представи значително по-успешно от по-широкия пазар през миналата година. Той се повиши с 36,5%, докато S&P 500 нарасна с 19,4%.

В сряда инвеститорите на Wall Street заобикаляха отдалеч акциите на производителя на чипове Intel, след като технологичният сайт The Register публикува материал, според който някои чипове на концерна имат дизайнерски дефект, представляващ риск за сигурността. Акциите на конкурентната AMD пък отбелязаха скок на цената.

Книжата на Nvidia поскъпнаха с 5,9%, докато тези на Intel поевтиняха с над 5,9 на сто.

Акциите намериха подкрепа и от добри икономически данни. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на предлагането (ISM) се е повишил до 59,7 пункта миналия месец спрямо 58,2 пункта през ноември, а разходите за строителство са нараснали с 0,8% през ноември. Федералният резерв в Атланта повиши прогнозата си за ръста на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие до 3,2% спрямо 2,8%.

Федералният резерв публикува и обобщение от срещата си през декември. Стенограмата от заседанието разкрива, че данъчната реформа в страната е накарала централната банка да повиши икономическата си прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още