IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Порожанов: Има доказателства за двоен стандарт на храните

Земеделският министър не очаква драстичен скок в цените на храните заради по-скъпия ток

10:28 | 04.01.18 г. 1
<p>
	Фермерски пазар в София.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Има доказателства за двоен стандарт на храните, заяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов.

Темата (за продажбата на продукти на един производител с една и съща опаковка, но различно съдържание в по-бедните и по-богатите европейски страни – бел. ред.) според него неслучайно беше много актуална в ЕС през миналата година и ще продължи да бъде обсъждана и през настоящата година.

Констатациите по думите му са основно за различни съставки на продуктите. „Доказателствата са установени, двоен стандарт има“, каза агроминистърът.

На база всички дебати и изследвания се очаква единна методология да бъде одобрена от ЕК и отново да се направят масови изследвания. Сега всяка страна прави анализите по собствена методология. „Проблемът е в различните съставки и цените“, каза Порожанов. 

Запитан дали лично той е установявал различен вкус на храна, купена в България и друга държава, Порожанов отговори, че това се е случвало с марка кафе, продавано в България и в Италия.

„Това е обидно за потребителите, дали ще го тълкуваме като дискриминация или търговски похват – това са нелоялните търговски практики“, заяви той.

Без единно законодателство няма да можем да отстраним проблема, каза министърът.

Що се отнася до разликите в цените и по-скъпите в България с 90 до 107% бебешки храни спрямо Германия, той каза, че това е политика на експертите по ценообразуване в търговските вериги, които са предложили подобна цена и така продуктът се е появил на щанда.

Не би следвало да се очаква драстично повишение на цените на храните заради цената на електроенергията, заяви още Румен Порожанов.

Коментарът му е по повод прогноза на работодатели, че повишената цена на тока ще вдигне цените на  млякото, месото, яйцата и хляба.

„Всеки пък, когато има решение за поскъпване на тока, се правят прогнози как ще се увеличи една или друга цена“, каза Порожанов. Електричеството по думите му е част от себестойността на всяка продукция, но не е главен фактор – то не е суровина като природния газ, от който се произвеждат минерални торове.

Агроминистърът припомни, че в производството на селскостопански продукти се получават и много субсидии.

След масовите проверки за безопасност на храните по празниците той посочи, че като цяло храната на празничната трапеза е била безопасна, но са открити отклонения. Нарушенията били стандартни – липса на документи за произход, изтекъл срок и липса на условия за правилно съхранение. Има възбранени и унищожени около 4 хил. т продукти от животински произход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
"продажбата на продукти на един производител с една и съща опаковка, но различно съдържание в по-бедните и по-богатите европейски страни" и УМИШЛЕНОТО проспиване на този факт от статистическите служби представлява фалшифициране на данните за инфлацията в ЕС по политически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още