IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте въпроса, които могат да провалят преговорите за коалиция в Германия

Ако разговорите се провалят, страната ще се насочи към нови избори, а никак не е ясно какви ще са резултатите от тях

08:17 | 06.01.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Мартин Шулц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Мартин Шулц. Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията за Ангела Меркел никак не е лесна. В неделя консерваторите на германския канцлер ще започнат седмица разговори със социалдемократите (SPD), за да решат дали да стартират официални преговори за сформирането на още една „широка коалиция“, припомня Politico.

Нейните християндемократи (CDU) получиха най-много гласове на изборите през септември, но и претърпяха тежки загуби за сметка на крайната десница. Когато опитът за сформиране на ново правителство със Зелените и Свободните демократи се провали през ноември, SPD – все още ближейки раните си след най-тежката си следвоенна загуба – се превърна в единствената опция за канцлера за стабилно правителство.

Ако разговорите се провалят, Германия ще се насочи към нови избори – и никак не е сигурно дали CDU на Меркел, камо ли партньорите им от Християнсоциалния съюз (CSU), ще останат зад нея за нов мандат.

Ето и пет теми, които могат да провалят разговорите.

1. Миграция

Малко въпроси в Германия са толкова противоречиви, колкото този за преодоляването на наплива от мигранти към Европа.

CSU, подкрепена от по-консервативното крило на Меркел CDU, неведнъж е заявявала, че политиката на отворени врати на канцлера към бежанската криза от 2015-16 г. е накърнила репутацията на блока и е довела до разочароващите резултати от изборите през септември.

Изплашени от успеха на крайнодясната Алтернатива за Германия, баварците ясно показаха, че няма да се откажат от някои от твърдите си искания, заявени през последните две години като начин да се спре допълнителен наплив на бежанци към Германия.

Можем да очакваме те да настояват да се ограничи броя на търсещите убежище, които ще бъдат допуснати в страната, мигрантите да не могат да водят членове на семействата си в Германия и да се намалят помощите за бежанците.

Подобни искания ще доведе до сблъсък с лявоцентристката SPD. Запитан за миграционните планове на CSU, заместник-лидерът на социалдемократите Ралф Щегнер заяви по-рано тази седмица, че „нищо от това не би се случило съвместно със SPD”.

Потенциал за конфликт? 8/10

Пространство за компромис? Донякъде. Когато в края на проучвателните разговори трите партии стигнат до написването на проектоспоразумение по миграцията, те може да използват неясни формулировки, които да им позволяват да представят резултата като успех пред избирателите си.

2. Данъци

На пръв поглед партиите сякаш са на една позиция по отношение на данъците – всички искат намаляването им вследствие на икономическия успех и балансирания бюджет на страната.

Но когато се разгледат детайлите, нещата не са толкова ясни.

Макар че някои консерватори предлагат понижаване на данъците за всички германци, включително тези с най-високи доходи, социалдемократите определиха тези предложения като „абсурдни“. Те искат значително да се намалят данъците за гражданите с по-ниски и средни доходи, а бремето от тази стъпка да се поеме от най-заможните данъкоплатци.

Потенциал за конфликт? 3/10

Пространство за компромис? Много. Официални лица от всички партии са казвали в частни разговори, че е малко вероятно преговорите да се провалят заради този въпрос.

Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем на Германия е липсата на защита срещу вредното влияние от еврото. При създадените условия политиците на Германия са със съдба на жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Петте въпроса, които могат да провалят преговорите за коалиция в Германия:1. Какво ще расърди BigBrother.2. Да не вземе да си помисли, че ние ще дундуркаме по-малко *** от санитарния минимум - няколко милиона.3. Ще почне ли BigBrother да бие канцлера по главата с Канцлеракт, заради неспазени препинателни знаци, при изразителното четене.4. Ще може ли да внасяме газ от Русия или да мятаме брадвите на рамо и към Сибир.5. В Рамщайн добре ли папкат копоите на BigBrother, че да не вземат да врътнат едно ученийце над Райхстага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още