IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са новите изпитания пред руската рубла в годината на избори

Националната валута на Русия може да се окаже под натиск от САЩ за нови санкции и намеса на Министерството на финансите на валутния пазар

17:37 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че рублата приключи миналата година с оптимизъм, 2018 г. ѝ подготвя нови изпитания. Руската валута ще бъде притискана от възможни нови санкции на САЩ и интервенции на валутния пазар от страна на руското Министерство на финансите. В резултат на това доларът може да се повиши до 65 рубли. Но в навечерието на президентските избори през март правителството няма да позволи на рублата да падне. Това прогнозират финансови експерти, цитирани от Лента.ру.

Въпреки опасенията на специалистите мащабната намеса на Министерството на финансите през декември не отслаби рублата. На новогодишните празници в Русия един долар съответстваше на 57,5 рубли, а еврото – на 68,86 рубли. За това помогна и по-високата цена на петрола в края на декември – цената на барел Brent надхвърли 66 долара.

Петролът ще подкрепи руската валута през 2018 г., твърдят анализатори. Повечето от тях предвиждат цената на петрола да се движи в рамките на 50-60 долара за барел през цялата година, тъй като 12-те месеца ще бъдат обект на споразумение за ограничаване на производството на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол).

Това се твърди в консенсусната прогноза на Института “Център за развитие”, агенция Ройтерс и централната Банка на Русия.

"При продължаването на сделката с ОПЕК не се очаква натиск върху рублата от тази страна", казва Нина Козлова, главен изпълнителен директор на “ФинЕкспертиза”.

Ако през миналата година министерството извърши операции за 830 млрд. рубли (около 14 милиарда долара по текущия курс), то през тази година сумата може да достигне 2-2,8 трилиона (35-48 милиарда долара), съобщи министърът на финансите Антон Силуанов.

По негова оценка обемът на покупките на валута от Министерството на финансите на вътрешния пазар ще възлезе на 2 трилиона рубли през 2018 г., при средна годишна цена на петрола от 54 долара до 55 долара. Той също така подчертава, че ако средната годишна цена на петрола е 60 долара, неговото ведомство ще купи валута за 2,8 трилиона рубли.

"Регулаторът планира напълно да изкупи свободната валута и по този начин да премахне излишъка от платежния баланс, което всъщност ще сложи край на по-нататъшното укрепване на рублата", казва Михаил Машченко, анализатор в социалната мрежа за eToro инвеститори в Русия и ОНД.

Особено "вълнуващ" момент за руската валута ще бъде краят на януари и февруари, когато САЩ могат да наложат забрана за нови инвестиции в руските дългови книжа за компании, които са базирани в Америка (или имат бизнес в САЩ).

“В случай на въвеждане на такива ограничения за кратко време, може да се наблюдава ръст в курса на долара с около 2-2,5 рубли", смята главният анализатор на групата на ГК TeleTrade Пьотр Пушкарев. "Тъй като досега руските ценни книжа донесоха прекалено добра печалба, най-вероятно няма да се стигне до бягство от капитала“.

“Който е инвестирал средства в Русия дори през 2017 г., има 7,5% годишна въвръщаемост на облигациите на Министерството на финансите, а който е влагал преди година-две по-рано, купоните му носят 10-12% годишна доходност за целия период на облигациите, като това може да бъде инвестиция за пет, или за десет години. На всички последни аукциони през 2017 г. виждаме, че търсенето на ценни книжа, деноминирани в рубли, продължава да надвишава предлагането с два до три пъти, и това е важен аргумент, който показва, че инвеститорите по старому са склонни да работят за печалбата си за сметка на лихвените разлики".

По десетгодишните ценни книжа на САЩ годишната доходност не е повече от 2,5%, а за ценните книжа в еврозоната доходността в повечето страни е дори по-ниска от 1%”, обяснява Пушкарев.

Но не всички експерти са съгласни с него.

"Заплахата от налагане на нови санкции заедно с намаляването на разликата между лихвените проценти между Европейската централна банка и Федералния резерв ще насърчи чуждестранните фондове да затварят позиции по руските ценни книжа и да продават рубли", посочва Михаил Машченко.

На последното си заседание през декември миналата година централната банка на Русия понижи ключовия пазарен лихвен процент повече от прогнозирания от експертите – от 8,25% до 7,75% годишно, което е намаление с 0,5% вместо очакваните 0,25%.

Няколко дни по-рано, решение за лихвения процент обяви и американският регулатор. Федералният резерв повиши годишната лихва до 1,25-1,5% от 1-1,25%.

“Делът на нерезиденти на пазара на руски федерални кредитни облигации (OФЗ) през миналата година надхвърли една трета от целия пазар, което го прави изключително уязвим за краткосрочните инвеститори”, казва Сергей Пухов, водещ експерт в “Центъра за развитие” на Висшето училище по икономика в “Коментар за държавата и бизнеса”.

По данни на Банката на Русия на 1 ноември 2017 г. собственост на нерезиденти са руски федерални кредитни облигации с номинална стойност от 2,184 трилиона рубли, което представлява 32,7% от общия обем на емитираните ценни книжа.

Машченко е на мнение, че в контекста на политиката, насочена към намаляване на стойността на рублата, напълно е възможно до края на 2018 г. да се очаква курсът да е около 65 рубли за долар и 71,5 за евро.

Над тези стойности е малко вероятно доларът и еврото да се повишат, категорични са експертите и аргументът им за това е, че в годината на избори никой няма да остави рублата да падне.

"Въпреки наличието на наистина сериозни предизвикателства, обменният курс на рублата ще бъде твърдо поддържан от нашия паричен регулатор – Централната банка на Руската Федерация. Всяко негативно влияние отвън, като например атаките срещу рублата от чуждестранни инвеститори преди избирането на руския президент, ще бъде силно потискано от валутните интервенции", убеден е Сергей Костенко, инвестиционен анализатор на Global FX.

Водещият експерт от “Центъра за развитие” на Висшето училище по икономика Сергей Пухов е на мнение, че въпреки че през тази година се очаква да се увеличи натискът върху рублата както от частния сектор, така и от държавата, няма да има рязка промяна в обменния курс.

“Банката на Русия е в състояние да посрещне нарастващото търсене на валута за сметка на вече тестваните инструменти на валутните репо сделки, заявява той. "Въпреки това населението и компаниите купуват валута за всеки случай. Този процес продължава непрекъснато от началото на 2016 г., дори в условията на падащи доходи и ръст на курса на рублата”.

Експертите на Висшето училище по икономика напомнят, че в края на миналата година обемът на валута у бизнеса достигна 54,6 млрд. долара – безпрецедентно ниво в цялата съвременна история на Русия. За шест месеца тази сума се е увеличила със 7,4 милиарда долара, или 15%, а на годишна база – с 15 милиарда долара, или 37%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още