IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби ЧЕЗ Разпределение България с 288 хил. лева

Производители на електроенергия от ВЕИ обвиняват дружеството в господстващо положение на пазара на разпределение на електрическа енергия

21:27 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 288 хил. лева за извършено нарушение на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД  на Закона за защита на конкуренцията.

Обвиненията са в злоупотреба с господстващо положение на пазара на разпределение на електрическа енергия, който включва дейността по присъединяване на производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

Антимонополната комисия преценява, че с дейността си дружеството може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Комисията е установила, че „ЧЕЗ Разпределение България“ АД налага нелоялни търговски условия на своите клиенти, производители на електроенергия от ВЕИ, с цел постигане на необосновани финансови ползи във връзка с присъединяването към електроразпределителната мрежа, пише в решението.

Ефектът от поведението на дружеството се проявява във връзка с прехвърляне върху потребителя на разходи, които трябва да бъдат поети от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Като косвен резултат от налаганите нелоялни условия се стига до възпрепятстване навлизането на нови участници на вертикално свързания пазар на производство и продажба на електрическа енергия.

Производството на КЗК е образувано по искане на „Нови eнергии“ ООД, в което се твърди, че е налице злоупотреба с господстващо положение.

Дружеството е инвеститор в проект за изграждане и експлоатация на малка водноелектрическа централа (МВЕЦ) „Гара Елисейна“, разположена на р. Искър в землището на с. Елисейна, община Мездра, област Враца. Оказва се, че излизането му на пазара на производителите на електроенергия от възобновяеми източници зависи от  „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Според „Нови eнергии“ ООД компанията е единствен оператор, експлоатиращ електроразпределителната мрежа на тази територия, затова и поставя различни условия за присъединяването на МВЕЦ „Гара Елисейна“ към електроразпределителната мрежа.

Недоволството на „Нови енергии“ е, че в проекта на предварителния договор „ЧЕЗ Разпределение България“ АД необосновано завишава цената за присъединяване на МВЕЦ „Гара Елисейна“, като включва в нея разходи, които следва да бъдат направени от разпределителното предприятие за негова сметка.

Това са разходи, които следва да бъдат направени и понесени от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД като собственик на съответната разпределителна мрежа, както и разходи, които са договорени между „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и преносното предприятие – разходите по присъединяване на п/ст „Елисейна“, собственост на компанията, към преносната мрежа, твърдят от засегнатото дружество.

От „Нови енергии“ смятат, че компанията забавя умишлено и системно предлагането на предварителен договор за присъединяване към електроразпределителната си мрежа, като затруднява преговорите. Тя поставя сключването на предварителния договор за присъединяване към електроразпределителната мрежа в зависимост от "допълнителни, незаконосъобразни, тежки и несъразмерни условия и задължения".

Дружеството посочва, че подобно поведение представлява необоснован отказ да се предоставят услуги на „Нови енергии“ ООД като потенциален клиент/производител на електроенергия, което възпрепятства напълно
планираната и започнатата стопанска дейност, а инвестиционните проекти нерентабилни.

В становището се твърди, че „ЧЕЗ Разпределение България“ АД прилага различни условия в предварителните договори за присъединяване по отношение на конкуриращи се производители на електроенергия, което ги поставя в неравноправно положение като конкуренти и по този начин ограничава производството и търговията с електроенергия във вреда на потребителите за дълъг период от време занапред.

В друго искане ЕТ „Виваро Комерс Росен Крумов“ също твърди, че „ЧЕЗ Разпределение България“ АД поставя неоснователни и незаконосъобразни изисквания, като в случая това се отнася до присъединяване на на МВЕЦ „Сини вир“ към електроразпределителната мрежа.

Едноличният търговец е на мнение, че  не е длъжен да изгради далекопровод за повече от 10 км от ВЕЦ „Китка“ до подстанция Мартиново като условие за това присъединяване.

От фирмата „Виваро Комерс Росен Крумов“ са категорични, че разходите за неговото изграждане, доставката и монтажа на съоръженията за присъединяване, които включват и подстанция „Мартиново“, надхвърлят стойността на направената инвестиция и я обезсмислят.

Ще се запознаем с решението на КЗК и ще предприемем всички установени от закона действия в интерес на защитата на дружествата, акционерите, клиентите и служителите, коментираха за Investor.bg от ЧЕЗ.

Компаниите от групата на „ЧЕЗ България“, включително и ЧЕЗ Разпределение България“, за което става дума, работи в съответствие с българското и европейското законодателство. В случая не става въпрос за нарушение на антимонополно законодателство, както се твърди от Комисията, а за строителни процедури, уточниха от фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още