IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди на протести за и против промените в режима на „Пирин“

Над 4000 души в София демонстрираха срещу решението на кабинета, в Банско поддръжници блокираха главния път Е-79

23:29 | 04.01.18 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в София. <em>Снимка: Facebook&nbsp;</em></p>

Протестът в София. Снимка: Facebook 

Хиляди хора в няколко града на страната излязоха на протести заради променения от правителството режим за дейностите в националния парк "Пирин".

Коалиция "За да остане природа в България" организира в четвъртък вечерта протести в 12 града срещу решението на кабинета от 28 декември, което разрешава строителство на спортни съоръжения в ски зоната над Банско, както и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на националния парк.

Според представители на протестиращите обаче решенията може да доведат до ръст на строителството на нови хотели, като в хода на процедурата е имало редица закононарушения от страна на концесионера "Юлен".

В София шествието премина от НДК по бул. "Витоша" до Ларгото пред сградата на Министерския съвет и Орлов мост.  Според организаторите в столицата е имало над 4 000 протестиращи, манифестиращи зад плаката с надпис "Граждани срещу мафията" и предвождани от гайдар. 

Протестиращите граждани смятат, че решението за промяна на плана на „Пирин“ е незаконно без екооценка. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори.  

Протести срещу промените имаше още в 11 града в цялата страна -  Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Протестите бяха подкрепени по-рано през деня в декларация на редица извънпарламентарни партии. 

Същевременно според БТА в Банско други няколко хиляди протестиращи в подкрепа на промените затвориха главния път Е-79. Те настояват за развитие на ски съоръженията, което може да допринесе за растежа на туристическия бизнес.

Протестът е против т. нар. "зелен октопод" и лъжите на псевдоеколозите, е най-вече в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изпълнение на проекта за втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура, е заявил кметът на Банско Георги Икономов, цитиран от БТА.

„Ние не сме срещу истинските природозащитници, защото има много такива в България, които са за развитието на спорта, за развитието на скитуризма не само в Банско, а в цялата страна, е позицията на кмета на Банско. Ние сме точно срещу тези една шепа псевдоеколози, които с всички сили се опитват да спират развитието на ски зоната в Банско. И не само това, а всички големи инфраструктурни проекти, какъвто е и проектът за автомагистрала "Струма". Основното обаче е, че сме в подкрепа на правителството и на решението, което взе за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Именно това е главната ни цел", подчерта Икономов.  

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 11
data
преди 6 години
първо т.н. опорка - "ошфорк" не е за тоя форум , апропо България спрямо другите страни в ЕС е квази ошфорна зона Второ - кат има съдебна процедура значи всико е наред нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
simbad12
преди 6 години
Да разбирам ли, че си съгласен скизоната в най-престижния ни зимен курорт да се управлява от офшорка? За която съд доказа, че е нарушила сегашната концесия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
data
преди 6 години
абе , без цеко банско нямаше да го има на картата . не знам дали някой си спомня кво село беше през 90-те години . пак подкарахте легандата за лошите частници ................. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
MarginCall
преди 6 години
Има-нема 100-тина платени Соросоида. Туй протести ли са? Едно време какви протести имаше. сАвецките протести - най-добрите протести. И те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Цеко бачка за некой леф ? Или тъпоумните банскалии, които осpаxа планината и града ала слънчака ? Не са граждани, а проcти цъpвули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
data
преди 6 години
Демек кресливите са "граждани" , а тия дет трябва да бачкат по планините за да изкарат някой леф не са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
simbad12
преди 6 години
Всичко е ясно - граждани и смислени бизнес срещи правителството и зависимите клиентелисти. Изборът е лесен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 6 години
Я пак. Не бяха ли един файтон хора бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още