IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди на протести за и против промените в режима на „Пирин“

Над 4000 души в София демонстрираха срещу решението на кабинета, в Банско поддръжници блокираха главния път Е-79

23:29 | 04.01.18 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в София. <em>Снимка: Facebook&nbsp;</em></p>

Протестът в София. Снимка: Facebook 

Хиляди хора в няколко града на страната излязоха на протести заради променения от правителството режим за дейностите в националния парк "Пирин".

Коалиция "За да остане природа в България" организира в четвъртък вечерта протести в 12 града срещу решението на кабинета от 28 декември, което разрешава строителство на спортни съоръжения в ски зоната над Банско, както и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на националния парк.

Според представители на протестиращите обаче решенията може да доведат до ръст на строителството на нови хотели, като в хода на процедурата е имало редица закононарушения от страна на концесионера "Юлен".

В София шествието премина от НДК по бул. "Витоша" до Ларгото пред сградата на Министерския съвет и Орлов мост.  Според организаторите в столицата е имало над 4 000 протестиращи, манифестиращи зад плаката с надпис "Граждани срещу мафията" и предвождани от гайдар. 

Протестиращите граждани смятат, че решението за промяна на плана на „Пирин“ е незаконно без екооценка. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори.  

Протести срещу промените имаше още в 11 града в цялата страна -  Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Протестите бяха подкрепени по-рано през деня в декларация на редица извънпарламентарни партии. 

Същевременно според БТА в Банско други няколко хиляди протестиращи в подкрепа на промените затвориха главния път Е-79. Те настояват за развитие на ски съоръженията, което може да допринесе за растежа на туристическия бизнес.

Протестът е против т. нар. "зелен октопод" и лъжите на псевдоеколозите, е най-вече в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изпълнение на проекта за втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура, е заявил кметът на Банско Георги Икономов, цитиран от БТА.

„Ние не сме срещу истинските природозащитници, защото има много такива в България, които са за развитието на спорта, за развитието на скитуризма не само в Банско, а в цялата страна, е позицията на кмета на Банско. Ние сме точно срещу тези една шепа псевдоеколози, които с всички сили се опитват да спират развитието на ски зоната в Банско. И не само това, а всички големи инфраструктурни проекти, какъвто е и проектът за автомагистрала "Струма". Основното обаче е, че сме в подкрепа на правителството и на решението, което взе за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Именно това е главната ни цел", подчерта Икономов.  

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 12 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
Бизнес в резерват НЕ се прави !Спорът не е за Цеко, но частично еи за него. Този концесионер нарушава договора, освен това погледни какво направи с Витошките лифтове. И последно - безумно е отвсякъде заради бизнесинтересите на шепа хора да се съсипва планината. Лятото ходих в логарската долина в Словения. Открийте 1000-те разлики с Пирин. С цековщини ще получим просто поредния слънчак, този път в една от най-красивите планини,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 6 години
цеко е последният човек който бих нарекъл алтруист , но спорът не е за и против цеко , а за или против да може да се прави бизнес на цялата територия на страната . Или викаш малки сепаратистки групи могат да определят съдбата на близо 1 млн българи живеещи в планински и полу планински условия ? Я погледнете колко са планинските райони в страната и си отговорете - може ли страната да си позволи тези територии да не бъдат развивани и експлоатирани за увеличаване на благосъстоянието на страната ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
skalen orel
преди 6 години
Вярваш не вярваш,това е даденото в задачата...И морето е два месеца в годината,но трябва ли да влизаш в морето от една врата...Колкото до капацитета на лифта,ще издържи ли конструкцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Нямало друг концесионер, който да може да обслужва този курорт.Така каза министъра :-).Защо не вземат да пробват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
simbad12
преди 6 години
O, ти вярваш ли на българската полиция и прокуратура и съд? :D. Освен това - защо не увеличи капацитета на самия лифт? ЗАщо се спекулира толкова с тези опашки, които са само няколко седмици в годината и за които се твърди, че се създават умишлено. Въобще... имам много защо за задаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 5
Стефчо
преди 6 години
сега като настроят още хотели заради втория лифт ще чакат още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 12
skalen orel
преди 6 години
Значи заради корупцията не трябва да има лифт и туристите са длъжни да чакат с часове....Качиш ли се един път на лифта не трябва да слизаш,защото другото качване е след два дена...Не е ли срамно това за БГ туризма...След като има полиция,прокуратура и съд,защо не ги сезираш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Той Цеко голям алтруист, направо народен будител. Как ще обясниш концесионната такса от 400 000 лева която плаша? Лифт може и да е необходим, но за мен въпросът е защо не може да има явен търг за концесия на новото съоръжение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 6
comet
преди 6 години
Нашите политици-псевдо-бизнесмени разсипаха и разпродадоха на безценица Българският едър бизнес отпреди 25 години (банки, енергетика, електроника, машиностроене, текстил, ... ), навзеха всякакви заеми с които заробиха потомствата за години напред, а сега плачат и че народът ни им пречел да доразсипят и разпродадат каквото е останало от Природата на Родината ни (дето ни е спасявала от безумията и на предишните империии). Съвремените ни политици-псевдо-бизнесмени имат много общо с мутренското чалгаджийско СВОДНИЧЕСТВО (отделно голяма част от тях са и проститути/ки). Съвременният български туризъм за местните е дъщерите да работят като сервитьорки/барманки с къси полички, а синовете като наети готвачи/обслужващ персонал по хотелите!!! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
simbad12
преди 6 години
Ами не, не е наред, понеже заради милото ни МОСВ сроковете за наказание са отминале. А сега, с една нова концесийка, дето я готвят, ще се оправят тези стари бъркочи.Ама то това не ни бърка, нале? Както и факта, че концесионерът (без лице) не плаща такса. И че мистериозно приходите му спадат последните две години, а МОСВ нямало механизъм да провери колко са тея приходи. Да изброявам ли още, че то има доста неща;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още