IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: ЕС е надежден партньор на Куба на фона на враждебността на САЩ

Брюксел и Хавана обещаха нова ера в двустранните отношения на основата на взаимно уважение и интереси

08:46 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини представи ЕС като надежден партньор на Куба на фона на враждебността на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Европейският съюз е "предсказуем и солиден" партньор, който може да помогне на Куба в нейния политически преход и бавно и колебливо икономическо отваряне, каза Могерини вчера в края на двудневно посещение в страната.

Миналата година ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на дипломатическите си отношения след дълъг период на блокаж заради европейските искания за подобряване на положението с човешките права в комунистическата държава, припомня АП.

"Ние сме последователни и нямаме непредсказуемост или внезапни промени в нашите политики", каза Могерини в явна критика към президента на САЩ, който се отметна частично от политиката на своя предшественик на поста Барак Обама за възстановяване на отношенията с Куба.

Брюксел и Хавана обещаха нова ера в двустранните отношения на основата на взаимно уважение и интереси, отбелязва ДПА.

"Напълно готови сме да продължим напред" на базата на новото споразумение, което влезе в сила през ноември, заяви кубинският министър на външните работи Бруно Родригес.

В края на визитата Могерини се срещна и с кубинския президент Раул Кастро, който се очаква да се оттегли от поста през април, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В икономически план тя обяви, че миналата година ЕС е станал най-големият търговски партньор на Куба, след като вече бе обявен за чуждестранен инвеститор номер едно на острова. През 2016 г. двустранният стокообмен е достигнал 2,4 милиарда евро.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността подписа в Куба три споразумения за сътрудничество на обща стойност 49 милиона евро. Документите са в областта на възобновяемите енергийни източници (18 милиона евро), селското стопанство (21 милиона евро) и културата (10 милиона евро).

Първият Съвместен съвет ЕС-Куба ще се събере на 28 февруари, за да придвижи прилагането на тези спогодби, а в края на този месец делегация на Европейската инвестиционна банка ще посети острова, обърна внимание Могерини. 

По време на визитата си шефката на европейската дипломация неколкократно разкритикува ембаргото на САЩ срещу Куба и изрази съжаление, че администрацията на Тръмп е променила политиката си към тази страна, отбелязва Ройтерс. 

Според дипломатически източници, ЕС усеща възможности в Куба, предвид предстоящото оттегляне на Раул Кастро и започналите пазарно ориентирани реформи. "Смятам, че Европа има потенциал и интерес да следва независим дневен ред в Куба по икономически и политически въпроси в името на стратегически цели", коментира високопоставен

латиноамерикански дипломат.
Той отбеляза, че "Куба не струва толкова скъпо и има много символно значение в цял свят. В същото време тя балансира нарастващото руско и китайско влияние."

Ричард Файнбърг, икономист и експерт по Латинска Америка и Куба в Института "Брукингс", отбеляза, че островната страна има балансирана външна търговия. На нито една държава не се пада дял от над 20% от кубинския стокообмен, посочи той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още