IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Сити – футболният клуб с най-голяма финансова мощ

Собствениците на отборите от Топ 100 в целия свят разполагат със съвкупно нетно богатство от малко над 475 млрд. евро, показва анализ на Soccerex

11:13 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Oтборът на Сити в мача срещу Уптфорд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oтборът на Сити в мача срещу Уптфорд. Снимка: Ройтерс

Както вкъщи, така и в чужбина, Манчестър Сити преминава през всички конкуренти през този сезон.

Тимът на Пеп Гуардиола вкара 78 гола в 28 мача в Английската Висша Лига и Шампионската Лига - средно по близо три гола на мача, като загуби само веднъж. Отборът играе вълнуващ и радващ окото футбол за радост на феновете и специалистите.

И ако Сити вече свикна да разбива рекордите на терена през този сезон, в момента Премиер лигата доминира и извън терена, показва нов анализ за финансите във футбола.

В проучване, проведено от Soccerex - организаторите на най-големия футболен финансов форум в света, Сити е изведен като най-мощния във финансово отношение клуб в света, побеждавайки традиционните сили като Реал Мадрид, Барселона и градския конкурент Манчестър Юнайтед. 

Англия има най-много представители в класацията, изготвена от компания за бизнес анализи Soccerex, като цели осем отбора от Висшата лига намират място в ТОП 30. 

Лидерът във Висшата лига е оценен с индекс 4,883. Втори в подреждането е друг английски отбор - Арсенал. Той е клубът с най-големи имуществени активи - 766 млн. евро. На трето място е френският шампион "Пари Сен Жермен".

В анализа клубовете са оценени по индекс, наречен FFI (Football Finance Index), който се определя от пет критерия - общата цена на футболистите в състава, активите на клуба (стадион, тренировъчни центрове и други имущества), пари в банка (общото нетно състояние на собствениците), потенциални инвестиции и задължения. Проучването e изготвено въз основа на годишните финансови доклади на клубовете за сезон 2015-2016. В изследването е взета информация от източници като Financial Times, Bloomberg, Yahoo Finance, Forbes, Transfermarkt и Hoovers.

Дейвид Райт, маркетингов директор на Socorex, пояснява, че първото проучване на компанията за подчертава как футболният пейзаж се е променил в глобален план през последните две десетилетия.

„Искахме да създадем проучване, което да предостави по-широка оценка на финансите във футбола, което отразява модерната реалност на спорта, повлияна от увеличените инвестиции на собственици и от необходимостта от по-добро финансово управление", казва Райт в изявление.

Класацията Soccerx Football Finance 100 разкрива, че собствениците на отборите от Топ 100 в целия свят разполагат със съвкупно нетно богатство от малко над 475 млрд. евро. В Китай нетната стойност на собствениците на деветте най-големи клуба възлиза на 60 млрд. евро, а в САЩ собствениците на най-богатите клубове имат общо около 26 млрд. евро. Собствениците на първите 30 клуба, определени в този отчет, имат нетно богатство в размер на над 366 млрд. евро.

Притежаваните от милиардери клубове представляват само единия тип бизнес модел. Клубове като Реал Мадрид и Барселона са собственост на членовете си клубове, докато в Германия т. нар. 50+1 система работи за тимове, като Байерн Мюнхен. Има и друг вид собственост, като тази на Волфсбург и Байер Леверкузен, които са собственост на корпорации.

В английската Висша лига има най-много чуждестранни собственици и само пет от водещите 20 клуба са 100% собственост на английски инвеститори. Като се има предвид, че английските клубове са се възползвали най-много от глобализацията на играта, това може би не е изненада.

Британските клубове доминират в горната част на класацията, като осигуряват четири отбора от Топ 10 и осем от Топ 30 - повече от която и да е друга нация. Останалите 22 тима в пърите 30 се състоят от клубове от осем други държави: САЩ са следващата най-мощна нация с пет отбора, Германия и Испания осигуряват по четири клуба, Франция и Италия – по три, а Китай, Русия и Украйна - по един.

Манчестър Сити, един от най-известните случаи на значителни чуждестранни инвестиции, която доведе до промяна на статута и потенциала на клуба, логично е начело на класацията. Потенциалът на инвестициите на неговия собственик се допълва от силното представяне от страна на клуба във всеки от другите вертикали, показващи как инвестицията на собственика е подобрила цялостно бизнеса на клуба. 

Конкурентите на Сити също започват да осъзнават последиците от финансовата мощ на клуба, който е собственост на мултимилионер от Абу Даби. През декември мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо, който похарчи над 400 млн. долара за играчи от началото на сезона 2016/2017, се оплака за това как Сити е купил защитници за обичайната стойност на нападатели в началото на този сезон.

„Не е достатъчно", каза Моуриньо по отношение на последните разходи на Юнайтед, след като отборът му направи 2: 2 с Бърнли. „А и цената за големите клубове, цената за големите клубове е различна от тази за другите клубове, така че големите исторически клубове обикновено се наказват на пазара“, имайки предвид, че цената, която се изисква за трансфери от именити отбори, често е завишена.

Второто място на Арсенал в класацията, пред ПСЖ, ще изненада мнозина и със сигурност ще предизвика отново критики за тактиката на клуба да не харчи много пари за трансфери. Класирането им е отражение на професионализма на клуба и здравия бизнес модел, който ги отвежда начело в четири от петте ключови показателя, като същевременно клубът има относително ниско ниво на нетния дълг. Тази позиция на финансова мощ означава, че Арсенал би могъл да инвестира значително, ако мениджърите на клуба избират да променят своята бизнес стратегия, поясняват анализаторите.

Водещият китайски клуб Гуанджоу Евергранде се отличава в Топ 10, което до голяма степен се дължи на огромното богатство на неговите собственици Evergrande и Alibaba. Тимът заема това място тъй като е лидер в графата „потенциални инвестиции“ с 1,12 милиарда евро.

Общо има девет китайски клуба в Топ 100, повече от тези от Франция, Германия и Италия и със същия брой като тези от Испания, което е доказателство за значителния финансов потенциал на Китайската супер лига.

Челната шестица се допълва от "Тотнъм" и "Реал" (Мадрид). Европейският и световен клубен шампион е лидер по стойност на футболистите, като играчите на отбора от Мадрид са оценени на общо 771 милиона евро.

"Манчестър Юнайтед" е седми в ранглистата, като това по-задно място се дължи на големия дълг - 536 млн. евро. Същата е причината шампионът на Англия "Челси" да е едва на девета позиция. Огромните средства, вложение от руския милиардер Роман Абрамович, са осчетоводявани като заем, което надува нетния дълг на клуба.

Останалите отбори в топ 10 са италианският шампион "Ювентус" и германският - Байерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още