IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът е хит в страните с проблеми около местните валути

От зестри до залагания за конни надбягвания и стриймване на музика - потребителите в някои държави плащат с криптовалутата за различни неща

17:46 | 05.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Судан млада жена иска нейната зестра да бъде платена в биткойни. В Кения пък най-голямата по пазарна капитализация криптовалута се използва от студентите, за да залагат на футболни мачове. Търговията с цифрови валути нараства и в Южна Африка заради политическите вълнения в страната. Така обобщава картината по света The Wall Street Journal.

Интересът на инвеститорите към биткойна не намалява и дори вече се говори за балон на пазара, след като виртуалната валута успя да поскъпне с 1375% през изминалата година. Определено най-голямо вълнение около биткойна има в развиващите се пазари и в страни, където се възприема като убежище от политически и икономически сътресения. Криптовалутата решава част от проблема и в страни с липса на конвенционални банкови услуги, ограничен достъп до чуждестранни валути, както и при наложени санкции. 

„Основното нещо, което ме привлече към биткойна, е възможността да се превеждат пари без никакви ограничения и без да минават през банка. Това е изключително важно, тъй като на Судан бяха наложени санкции от страна на САЩ“, обясни Мохамед Махгоуб, уеб разработчик и един от първите ентусиасти да търгуват с биткойн в Судан.

В развития свят централните банки предупреждават инвеститорите да се откажат от виртуалните валути, тъй като според банкерите не може да се има доверие в този пазар. В някои държави обаче хората се обръщат към биткойна точно защото не вярват на банкерите или на държавата си изобщо.

„Купуването на криптовалути се смята за вид защита от страна на хората, които са непрекъснато разочаровани от централните банки и политиците“, каза за The Wall Street Journal Арнауд Масет, анализатор в швейцарската компания Swissquote. Според него именно там, където традиционните конвенционални парични пазари са се провалили, печели биткойнът. Освен това показателен е и фактът в кои държави криптовалутите се търгуват с най-голяма премия.

Например на една от борсите в Зомбабве един биткойн се разменя за 22 000 долара, което е с около 7000 долара над котировките в CoinDesk.

Мати Грийнспан, анализатор в онлайн платформата за търговия eToro, споделя наблюденията си, че вижда голям ръст на новите потребители, които търгуват с биткойн в страни, където има политически сътресения като Южна Африка и Бразилия.

В Южна Африка броят на новите потребители, които търгуват с биткойн през eToro, е нараснал с 671% за периода януари – ноември на 2017 г. спрямо същия период на предходната година. Според Гройнспан интересът е започнал да нараства, когато през март миналата година финансовия министър на страната е бил отстранен от поста си, а рейтинговата агенция S&P Global Ratings е понижила оценката си за местната валута до ниво junk („боклук“). В Бразилия пък корупционните скандали тласнаха хората към криптовалутите.

Биткойнът отдавна се свързва с дейности като прането на пари и финансирането на тероризма. Ясно се вижда също, че се използва за заобикаляне на наложени санкции, тъй като криптовалутите нямат нужда от посредничеството на банките. Именно такъв е примерът със Судан, който е начело в списъците с държави, финансиращи тероризма. Но в някои случай цифровите валути могат да бъдат използвани и с добри намерения.

Във Facebook от 2013 г. има създадена група “bitcoin Meetup Sudan”, а нейните членове вече наброяват 1800 души. Групата се използва като форум за обмен на информация. Един от членовете на Facebook групата дори е мениджър на организация с нестопанска цел, която е събирала дарения от суданската диаспора, пише The Wall Street Journal.

В Кения, която е една от най-развитите икономики в Африка, потребителите на биткойн са нараснали с 1400% през платформата eToro през януари – ноември 2017 г. Кенийците използват криптовалутата за залагания за конни надбягвания и английски футболни мачове, както и за услуги, които иначе биха останали за тях недостъпни. Например наскоро 22-годишен уеб разработчик в страната размени 22 000 кенийски шилинга (около 200 долара) за биткойни, чрез които успява да си плати за VPN абонамент. Така момчето успява да стриймва музика чрез Spotify – услуга, която иначе компанията не предлага в Кения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
doc
преди 6 години
bravo,strahotna statia...nadiavam se i za v badeshte da ni darjite v techenie na novite 'prilojenia' na bitcoin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още