IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко: Украйна се откачи от руската "газова кука"

От решението на Стокхолмския арбитраж са доволни и украинската компания "Нафтогаз", и руския „Газпром“

21:43 | 05.01.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Благодарение на решението на Стокхолмския арбитражен съд  Украйна се "откачи от газовата кука" на "Газпром". С увереност започваме годината на енергийната независимост на Украйна.

Това написа в Twitter  украинският президент Петро Порошенко, цитиран от РИА Новости.

Украйна се отказа от руския газ през ноември 2015 г. и през 2016 г. за първи път реши да не го използва в подготовката за отоплителния сезон чрез закупуване на газ при реверсни доставkи от Европа – Словакия, Полша и Унгария.

Отначало Киев твърдеше, че е взел такова решение заради по-ниската цена, но по-късно компанията „Нафтогаз“ призна, че "Газпром" предлага суровината на по-атрактивна цена, отколкото европейските доставчици.

В края на миналата година Порошенко заяви, че Киев може да възобнови закупуването на синьото гориво от Русия, ако газът е по-евтин.

Решение на арбитража

"Газпром" и украинският "Нафтогаз“ се съдят в Стокхолмския арбитражен съд от 2014 г. През декември 2017 г. съдът нареди на украинската компания да купува от Русия най-малко пет милиарда кубически метра газ годишно. В този случай се запази условието "вземи или плати" за 80% от обема.

Киев беше длъжен да започне да купува газ в намален обем на поръчките от началото на 2018 г. Освен това „Нафтогаз“ трябва да плати на "Газпром" 2 млрд. долара за доставки, както и 0,03% от тази сума (около 600 хиляди долара) за всеки ден просрочие от 22 декември.

Решението на Стокхолмския арбитраж беше взето на 22 декември 2017 г., като и двете компании тълкуват присъдата за арбитраж в тяхна полза.

"Нафтогаз" смята, че съдът е отменил принципа "вземи или плати" и отмени глобата от 56 млрд. долара за отказ от това правило. „Газпром“ твърди, че той в крайна сметка е победител, тъй като съдът удовлетвори повечето от претенциите за плащане на газ от Украйна.

Срокът на сключените споразумения между Украйна и Русия за доставка и транзит на газ изтича през 2019 г., напомня РИА Новости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Най-големият парадокс е, че 2014-та бях заобиколен от урки на работата си и им казах - не правете нашата грешка да си унищожавате индустрията, производството и да убивате кокошката, която снася златни яйца. От Америка и ЕС нищо няма да видите, на тях изобщо не им дреме за вас и последното нещо, което са замислили е да ви правят витрина на западния начин на живот. Никой няма намерение да ви строи заводи, фабрики и инфраструктура, които да ви направят богати. Само след няколко години ще разберете, че сте намалели наполвина като население, че сте по-бедни от всякога, че ще ви пуснат при тях за да бършите дърти задддници, а не за да печелите. И че с животът ви досега е свършеноСмяха ми се.Преди месец говорих с един от тях. Натрих му носа и той мълча като пънн. За жалост, на нас ни трябваха почти 30 години за да разберем, че Германия няма да ни позволи да станем германци.... не само защото просто не сме, а защото не им трябваме такиваТрябваме им подчинени.Като на СССР през комунизмаИ те така. От 40 милиона преди 10 години вече са 25И ще станат 8. това е техният план Ран-Ът.Донакъде ги съжалявам....Been there, done that...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Xoxлите са най-големите мakeта на света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Майтапа на страна,но ние сме същите *** като украйнците,вместо дапечелим от транзит дадохме шанс на Германия и амуджите да диктуватпазара в цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Унгария,Полша и Словакия нямат собствен добив на газ ,те го купуват отРусия и го препродават на Украйна с печалба.Германия точно към товасе стреми в момента ,да купува руски газ първа и да печели от аборигенитев Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Като тръгне Турски поток и Северен поток-2 и ще се види кой брат, кой-сват...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още